Studii interesante şi benefice

Pielea are amintiri

Potrivit unui studiu publicat de revista „Nature“ pielea păstrează amintiri şi se poate însănătoși mai repede în urma unor eventuale leziuni. Studiul desfășurat de cercetători ai Universității Rockefeller, din New York, au descoperit că leziunile cutanate sau alte experiențe inflamatorii generează “amintiri” pe termen lung în celulele-sușă existente în piele și le învață cum să se vindece în cazul unor leziuni viitoare. Studiul demonstrează astfel că pielea poate produce amintiri, pornind de la un răspuns inflamator, o descoperire care ar putea avea implicații importante pentru tratarea anumite leziuni. Aceste amintiri ajută pielea să-și mențină integritatea, o caracteristică ce o poate ajuta la recuperarea sa în urma unei leziuni,. Totuși, subliniază acelaşi studiu, această “amintire” poate avea efecte adverse și să contribuie de exemplu la o recădere în fața anumitor tulburări inflamatorii, precum Psoriazisul. Pielea se poate inflama cu repeziciune după arsuri solare, atacuri microbiene sau leziuni și să se înroșească, sau să se umfle provocând durere, astfel încât corpul să-și înceapă procesul de recuperare. De mult timp oamenii de știință aveau în vedere că sistemul de imunitate își “amintește” de o inflamație pentru a răspunde cât mai repede la infecțiile recurente. De aceea s-au concentrat asupra pielii, considerând că este locul cel mai nimerit pentru un studiu, deoarece pielea reprezintă bariera de protecție a corpului uman și se confruntă cu numeroase agresiuni. Ei au observat că marea parte a celulelor care se găsesc în partea exterioară a pielii, în epiteliu, nu sunt suficient de puternice pentru a produce o amintire. În schimb celulele-sușă aflate în straturile interne sunt capabile să umple spațiile în mod continuu și să ajute pielea la o recuperare mai rapidă după o inflamație. Realizând teste pe șoareci de laborator, cercetătorii Shruti Naik și Samantha B. Larsen au observat că rănile se cicatrizează de două ori mai repede la o piele care a suferit în trecut un episod de inflamare, decât la o piele care nu a trecut printr-o astfel de experiență.

Obezitatea, tratată mult mai simplu

Cercetători ai companiei farmaceutice Amgen a dezvoltat o moleculă modificată, ce a permis reducerea nivelurilor de obezitate la testele realizate pe animale de laborator și care pe viitor ar putea fi o soluție la problema obezității, nu înseamnă că trebuie să continuăm un mod de viaţă nesănătos şi nociv. Prin modificarea proteinei GDF15, experimentul a permis experților să reducă greutatea corporală, prezența insulinei în sânge și nivelurile de colesterol la un grup de animale de laborator, precum șoareci și primate, potrivit unui articol publicat de revista de specialitate „Science Translational Medicine“. Echipa cercetătorilor americani, a decis să lanseze acest studiu după ce au observat că nivelurile de concentrație ale acestei proteine erau mai mari la oameni și la animalele supraponderale. Autorii au concluzionat că noua proteină a activat neuronii cu potențial de acțiune la animale ce afectează direct conexiunea dintre intestin și creier. Potrivit ultimelor date ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), obezitatea este o problemă care s-a triplat din anul 1975 și ale cărei complicații au provocat moartea a cel puțin 2,8 milioane de persoane în 2016.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus