Statul va deconta aparatele de monitorizare a glicemiei

Guvernul a adoptat, în ședința de joi, 13 septembrie a.c., un proiect de modificare a Programului național de diabet zaharat. Urmare a acestei modificări, pacienții dependenți de insulină vor beneficia de sisteme de monitorizare a glicemiei și de administrare a insulinei, decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Anunțul a fost făcut, joi, de premierul Viorica Dăncilă. Astfel, pacienţii dependenţi de insulină vor beneficia de aparate de monitorizare a glicemiei şi de administrare a insulinei, care vor fi decontate de CNAS. Reamintim că bolnavii de diabet au cerut statului român un sprijin eficient pentru a ține afecțiunea sub control, reclamând că lipsurile financiare, dar și costurile ridicate ale dispozitivelor medicale le pun piedici în a-și monitoriza corespunzător afecțiunea.

Diabetul este o afecțiune cronică, dar dacă este monitorizată corespunzător și tratată adecvat, bolnavii pot duce o viață normală. Pentru aceasta, însă, este imperios necesar să măsoare glicemia și de câteva ori pe zi, în unele situații, să aibă o alimentație adecvată și să ia tratamentul necesar, atunci când situația o impune.

În luna iunie, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, anunța că minorii bolnavi de diabet ar putea beneficia de senzori pentru monitorizarea continuă a glicemiei, dar și de pompe de insulină, prevăzute cu sistem integrat de monitorizare, decontate de stat, în cadrul unui program destinat tratamentului pentru diabetul juvenil. Anunțul a fost făcut după ce reprezentanți ai Societății Române de Dibet, Nutriție și Boli Metabolice și ai Federației Asociațiilor Pacienților Diabetici au făcut lobby pe lângă miniștrii Sănătății și Finanțelor Publice pentru identificarea posibilităților de finanțare a unor noi servicii medicale destinate copiilor diagnosticați cu diabet.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus