Situația privind pesta porcină africană în județ

În vederea limitării focarelor de pestă porcină africană (PPA) existente pe raza județului dar și gestionarea altor eventuale astfel de situații, cu riscuri minime, conducerea Direcției Sanitar – Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a lansat încă un apel în rândul primarilor botoșăneni, în cadrul ședințelor zonale inițiate de prefectul Dan Șlincu, pe parcursul acestei săptămâni.

După prezentarea unui scurt istoric în ce privește apariția bolii și evoluția acesteia din ianuarie până în prezent, pe raza județului Botoșani, directorul adjunct al DSVSA, Ovidiu Airimițoaie, a precizat că o colaborare și o comunicare permanentă între instituții este mai mult decât necesară. ”Cu cât acționăm mai repede, cu atât limităm răspândirea bolii. Vorbim de un virus care nu poate fi anihilat decât prin sacrificarea și incinerarea animalelor depistate pozitiv la PPA”, a precizat conducerea DSVSA.

Oficialii au mai transmis că, în egală măsură, autoritățile publice locale și crescătorii de animale au obligația să respecte un set minim de reguli de biosecuritate.

La nivel de unități administrativ – teritoriale, s-a precizat că personalul trebuie instruit iar utilajele pregătite, în ce privește intervenția într-un focar. Personalul trebuie să poarte echipamente de siguranță iar utilajele trebuie ulterior dezinfectate. De asemenea, primăriile trebuie să-și asigure un minim necesar de echipamente și dezinfectant.

Crescătorii de porcine sunt sfătuiți să instaleze la intrarea în propriile gospodării un mic covor cu dezinfectant, care poate fi făcut din paie sau rumeguș. Este necesar un astfel de covor în special pentru cei care dețin utilaje agricole, cu care lucrează în câmp, în condițiile în care au fost situații de focare la porcul domestic după ce proprietarii nu au dezinfectat utilajele la revenirea în gospodărie, virusul fiind astfel transmis. De asemenea, la intrarea în adăposturile animalelor, crescătorii sunt sfătuiți să își schimbe echipamentul. Cel mai important însă, la primele semne ale bolii, aceștia trebuie să anunțe de urgență medicul veterinar concesionar.

Toate aceste măsuri au fost retransmise unităților administrativ – teritoriale care sunt afectate de PPA sau se află în zona de protecție și în zona de supraveghere.

Insistați pe informarea corectă a populației. Crescătorii trebuie să înțeleagă că primesc despăgubiri la prețul pieței, la orice caz de boală apărut”, au mai precizat oficiali din conducerea DSVSA.

Mai mult, primăriile Vlăsinești, Dângeni, Hănești, Păltiniș, Hudești și Rădăuți-Prut au primit fonduri de la Consiliul Județean (CJ) pentru achiziționarea de dezinfectant, atât pentru utilizare proprie cât și pentru a fi distribuit populației, în baza unei solicitări.

În perioada 18 – 19 ianuarie 2019, pe teritoriul județului Botoșani a fost înregistrat primul focar de PPA, la granița de Nord, pe un fond cinegetic, la mistreț. La scurt timp au fost înregistrate alte două focare la porcul domestic, în aceeași zonă.

Pe 24 iunie a apărut un nou focar, tot la mistreț, la Cordăreni, apoi la Hănești, PPA ajungând și la Pomârla, Rediu, Păltiniș sau Vlăsinești.

În prezent, în județ sunt înregistrate 13 focare de PPA iar cinci din care câte două la Pomârla și Rediu, respectiv unul la Păltiniș, au fost stinse.

 

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus