Sesiune de instruire cu primarii în ce privește organizarea alegerilor prezidențiale

Primarii din județ au beneficiat de o sesiune de instruire în ce privește organizarea alegerilor prezidențiale, în cadrul unor întâlniri zonale pe care prefectul Dan Șlincu a ținut să le organizeze în județ.

Sesiunile de instruire au fost susținute atât de reprezentanții Biroului Județean al Autorității Electorale Permanente (AEP) cât și ai Compartimentului Juridic din cadrul Instituției Prefectului.

În primul rând, edililor li s-a solicitat să fie pregătiți pentru tipărirea listelor electorale permanente cu toate materialele necesare (coli de hârtie, tuș, imprimante) din timp dar să actualizeze și registrele electorale permanente.

”Vă rugăm să delimitați secțiile de votare și să ne transmiteți o situație în acest sens cât de repede posibil, cel târziu până pe 2 octombrie”, a precizat unul din reprezentanții AEP, adăugând că secțiile de votare nu pot fi mutate decât cu acordul AEP.

Ca noutate, în secții, alături de cabinele standard, trebuie să fie amenajate și cabine de vot destinate persoanelor cu handicap locomotor. Acestea trebuie să fie mai late, cu perdeaua de protecția și masa de vot la un nivel mai jos decât la cele standard.

Întrucât scrutinul va avea loc în noiembrie, primarii trebuie să se asigure că în toate secțiile de votare sunt și surse sigure de căldură, pe lângă cele de electricitate.

Primarilor li s-a adus în atenție și o serie de modificări în ce privește desfășurarea alegerilor: introducerea votului prin corespondență pentru locuitorii aflați în străinătate, prelungirea perioadei de vot pentru românii din Diaspora, de vineri până duminică, respectiv prelungirea orei la care se vor închide urnele, au fost doar o parte din modificările anunțate. ”Urnele se vor închide la ora 21:00 dar intervalul orar se poate prelungi până la ora 23:59 în cazul celor aflați în secțiile de votare la momentul închiderii urnelor sau care se află la rând în fața secțiilor de votare”, a precizat Mihaela Aroșoaie, șeful Compartimentului Juridic din cadrul Instituției Prefectului.

De asemenea, edililor li s-au amintit și responsabilitățile pe care le au în organizarea alegerilor prezidențiale, printre care întocmirea și tipărirea listelor electorale permanente, amenajarea secțiilor de votare și dotarea acestora cu urne de vot, urne speciale și cabine de vot, informarea alegătorii cu delimitarea secțiilor de votare și sediile acestora, asigurarea locurilor speciale de afișaj și panourile electorale dar și altele.

”Doamnelor, domnilor primari, vom avea un dialog intensificat în perioada următoare și pe această temă, deoarece ne dorim să nu întâmpinăm nicio problemă în organizarea acestui tur de scrutin. Eventualele situații problematice din ziua alegerilor le vom gestiona punctual”, a declarat prefectul Dan Șlincu.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus