Senatorul AUR Dorinel Cosma l-a interpelat pe ministrul transporturilor Sorin Grindeanu în legătură cu concurența neloială practicată de firmele de ridesharing, solicitându-i stoparea discriminării la care sunt supuși taximetriștii tradiționali.
”Legea 204/2019 precum și Ordonanța de Urgență a Guvernului numărul 49/2019 privind activitățile de transport alternativ cu autoturism și conducător auto au produs mai mult rău acestui domeniu de activitate” – a declarat parlamentarul botoșănean.
Șoferii de taxi tradiționali sunt supărați și au protestat în repetate rânduri la nivel național, considerând că șoferii de lacompaniile de ridesharing din afara țării fac concurenţă neloială, plătind taxe și practicândtarife mult mai mici. Această situație conduce la intrarea în colaps a activităţii de taximetrie şi la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă la nivelul întregii ţări. În ciuda protestelor la nivel național ale taximetriștilor autohtoni, guvernanții întârzie reglementarea situației.
Iată interpelarea adresată ministrului Sorin Grindeanu în data de 28 noiembrie a.c., de la care se așteaptă niște răspunsuri.
Domnule ministru,
70% din mașinile care fac taximetrie în România astăzi sunt mascate sub forma unui așa-zis ”ridesharing”. Mare parte din taxele acestor companii nu rămân în România.
Taxiurile galbene, clasice, sunt suprareglementate și controlate de zeci de instituții ale statului, în vreme ce taxiurile albe de tip Uber beneficiază de reglementări foarte relaxante. Chiar și așa, șoferii acestor platforme sunt practic jefuiți, luându-li-se jumătate din banii pe care îi câștigă.
În octombrie anul acesta, ca și în luna iunie, taximetriștii tradiționali din 40 de județe au protestat față de discriminarea la care sunt supuși. Aceștia sunt nemulțumiți de concurența neloială pe care o fac cei ce practică transportul alternativ. Șoferii care lucrează pentru companiile de ridesharing sunt avantajați pentru că plătesc mai puține taxe.
Numărul celor care practică transportul alternativ este aproape dublu față de cel al taximetriștilor care plătesc taxe la stat.
Legea 204/2019 precum și Ordonanța de Urgență a Guvernului numărul 49/2019 privind activitățile de transport alternativ cu autoturism și conducător auto au produs mai mult rău acestui domeniu de activitate.
În acest context, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde punctual la următoarele întrebări:
- În baza căror rațiuni aplicați și agreați dubla măsură în privința serviciilor de taximetrie?
- Despre apărarea și promovarea intereselor căror cetățeni pledați în discursurile publice, ale românilor și firmelor românești sau ale celor din afara țării?
- De ce promovați discriminarea, concurența neloială și păcălirea statului român?
- .Ce măsuri aveți în vedere și când pentru clarificarea situației care nu produce decât rău cetățenilor români și statului?