Ședința Consiliului consultativ pentru protecția consumatorilor Botoșani

Astăzi, 27 iunie, în  sala Ștefan Luchian, de la Instituția Prefectului Botoșani, a avut loc ședința Consiliului consultativ pentru protecția consumatorilor, coordonată de doamna subprefect  Daniela Petronela LOZNEANU.

Pe ordinea de zi s-au aflat două  teme de interes pentru consumatori: 1. ”Control privind modul de respectare a prevederilor legale privind siguranța jucăriilor”,  prezentată de dl  comisar șef adjunct Mirel Rogalschi de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Botoșani și 2.  ”Sărbătoarea gustului cu produse locale”,  prezentată de Radu Căjvăneanu, vicepreședinte la Asociația Consumatorilor Botoșani –  Centrul Europe Direct.

Înainte de a prezenta tema propriu-zisă, Radu Căjvăneanu, coordonatorul Centrului Europe Direct Botoșani a mulțumit Instituției Prefectului pentru sprijinul deosebit acordat în organizarea Expoziției de fotografie ”Europa în regiunea mea Nord-est România”.  Expoziția a avut un vernisaj simultan în 5 capitale de județ din Moldova (Iași, Bacău, Botoșani, Neamț și Suceava) și s-a bucurat de atenție în presa locală nu numai în Botoșani ci și  la Iași sau Bacău.  În cadrul intervenției sale, Radu Căjvăneanu a mai făcut  o succintă expunere a deplasării sale la reuniunea Centrelor Europe Direct de la Parlamentul Europeană –  Bruxelles, unde s-au dezbătut subiecte legate de viitoarele alegeri europarlamentare și nu numai.  În ceea ce privește dezvoltarea regională vorbitorul a spus că viziunea actuală este aceea de dezvoltare inteligentă a regiunilor, ceea ce presupune responsabilități crescute la nivel local cât și participarea opiniei publice la dezbaterea viitorului euroregiunilor.

În continuare coordonatorul Centrului  Europe Direct a făcut o prezentare a contribuțiilor proprii la activitatea ”Ziua Internațională a Iei” care  s-a desfășurat duminică la Ipotești, în organizarea asociației IHTIS, condusă de d-na  Mihaela Mihăescu.

În cadrul activității APC Botoșani a inițiat discuții cu consumatorii pe tema calității duale a produselor.  Participanții la dezbateri s-au arătat conștienți de pericolele pe care le ascund anumite alimente procesate sau încărcate cu substanțe chimice numite E-uri. Ei cer să fie protejați în ceea ce privește calitatea duală a produselor venite din Europa de Vest. Cei peste 50 de consumatori din județele Botoșani și Suceava care au completat  chestionare s-au arătat conștienți că există o diferență calitativă între produsele desfăcute sub aceeași marcă în Estul și Vestul Europei. Mai mulți consumatori cer aplicarea cu strictețe a prevederilor europene în materie, între care amendarea producătorilor incorecți cu până la 4% din cifra de afaceri și trecerea lor pe o listă neagră oficială. Aceste sancțiuni pot fi mărite de autoritățile naționale. O statistică cu neregulile descoperite de autorități dată publicității de PRO TV arată un procent suspect de mic de nereguli descoperite în România,  comparativ cu alte țări din Europa de Est.

Pentru a ilustra calitatea produselor locale,  în cadrul manifestării de la Ipotești, prin contribuția unui grup de elevi și părinți din Suceava, coordonați de prof. Maria Rotaru, a fost organizată o expoziție de produse tradiționale urmată de o degustare. Secvențe din eveniment au   fost prezentate video în cadrul ședinței.

În final, reprezentantul APC Europe -  Direct Botoșani a propus ca, pe agenda comisiei județene de incluziune socială din cadrul Prefecturii Botoșani să, fie prezentate rezultatele unui  sondaj privind ilustrarea incluziunii propus de Asociația IHTIS .

 

Foto:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1552810871497674.1073741838.595370890575015&type=1&l=4b3a210a1d

 

Clip video pe pagina:

https://www.facebook.com/consumatorieuropeni/

În atașamente Invitația la eveniment, prezentarea APC Botoșani și o situație privind calitatea duală a produselor, criticată de organizațiile de consumatori care susțin că procentul este suspect de mic pentru România.

 

 

Radu Cajvaneanu
Vicepresedinte executiv

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) Botosani

coordonator

Centrul EUROPE DIRECT Botosani 
Pietonalul Transilvaniei nr. 2 (Piata Centrala ) Botosani
Tel/fax.: F: 0040 231 51 73 43 (orele 09,00 -13,00; 16,00 – 18,00)

Email: apcbotosani@yahoo.freuropedirectbotosani@gmail.com

Web: http://europedirectbotosani.ro/

 

Botosani eurochannel

Canal video +5 milioane vizualizari

1500  vizualizari zilnic!

http://www.youtube.com/profile?user=raducaj

 

 

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus