Pentru înscrierea în acest registru, entitățile interesate trebuie să îndeplinească o serie de condiții, printre care: să desfășoare activitatea în domeniul pentru care s-au constituit; să-și fi îndeplinit toate obligațiile fiscale declarative prevăzute de lege; să nu aibă restanțe la plata dărilor fiscale (bugetul general consolidat) mai vechi de 90 de zile de la scadență/termen de plată; să aibă depuse situațiile financiare anuale; să nu fi fost declarate inactive.
Dacă îndeplinesc aceste condiții, reprezentanții ONG-urilor pot depune online cererile de înscriere în registru (formularul 163). Paradoxal, însă, odată cu această cerere ANAF solicită un certificat de atestare fiscală, emis tot de ANAF, pentru eliberarea căruia se mai cer alte documente. Chiar dacă ANAF poate, cu un singur click, să vadă dacă o entitate juridică are sau nu datorii către bugetul de stat”, a arătat parlamentarul PNL.
În acest context, deputatul Dumitru Oprea a cerut Ministrului Finanţelor Publice detalii privind modul în care se poate rezolva problema solicitării de către ANAF a unor documente pe care chiar ea la emis.