Românii pot face economii energetice cu bani de la stat

Românii şi-ar putea îmbunătăţi consumul energetic cu bani de la stat conform unui program care se numeşte Casa Verde Clasic şi se adresează atât populaţiei, cât şi persoanelor juridice, iar Ghidul de Finanţare a fost publicat deja în „Monitorul Oficial“. Dosarele de finanţare vor putea fi depuse în perioada 10 – 24 octombrie 2016. Astfel, prin Programul Casa Verde, populația și persoanele juridice pot beneficia de finanțare prin Administrația Fondului pentru Mediu pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă. Bugetul alocat pentru întreaga țară este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populației și 34 de milioane persoanelor juridice.

Echipamentele finanțate pentru populație prin Casa Verde sunt panourile solare și pompele de căldură, cunatumul finanțării nerambursabile prin AFM fiind în funcție de tipul instalației – până la 3.000 de lei pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; până la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare presurizate; până la 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.

Pentru accesarea finanțărilor prin Casa Verde, trebuie depus dosarul de finanțare la Agenția Teritorială de Protecție a Mediului, apoi urmărit site-ul AFM pentru a afla decizia de acceptare (sau respingere) în Program. Urmează apoi semnarea contractului de finanțare cu AFM, demararea lucrărilor și, în final, depunerea cererii de decontare a lucrărilor în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului de finanțare. Pentru semnarea contractului de finanțare cu AFM, românii au la dispoziție maximum 60 de zile de la publicarea pe site-ul AFM a listei cu agențiile teritoriale care au intrat în posesia contractelor.

În ceea ce privește persoanele juridice, beneficiarii programului pot fi unitățile administrativ-teritoriale, instituțiile publice și unitățile de cult. Acestea pot depune dosarele de finanțare în intervalul 17 octombrie – 14 noiembrie 2016. În acest caz se va finanța instalarea de sisteme care utilizează energie solară și energie geotermală, la fel ca în cazul persoanelor fizice, dar și sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deşeurilor, a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe bază de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

O instituție solicitantă poate depune, în cadrul unei sesiuni de finanţare, o singură cerere de finanţare. Unităţile administrativ-teritoriale/Instituţiile publice/Unităţile de cult pot solicita finanţare pentru mai multe imobile sau obiective în cadrul aceleiaşi cereri de finanţare, însă cuantumul acesteia nu poate depăși 2.000.000 de lei în cazul instituțiile publice, 500.000 de lei în cazul unităților de cult, 4.000.000 de lei în cazul primăriilor cu un număr de locuitori mai mare de 100.000, 3.000.000 lei în cazul primăriilor cu un număr de locuitori cuprins între 50.000 şi 100.000, 2.000.000 lei în cazul unităţilor administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 20.000 şi 50.000, 1.000.000 de lei în cazul localităților cu un număr de locuitori cuprins între 3.000 şi 20.000, iar în cazul administrațiilor locale unde sunt mai puțin de 3.000 de locuitori, suma maximă va fi de 500.000 de lei.

În cazul persoanelor juridice, finanţarea nerambursabilă, asigurată de Autoritate, se acordă în cuantum de până la 90% din cheltuielile eligibile ale proiectului.

Ghidurile de finanțare au fost publicate în „Monitorul Oficial al României“, Partea I, Ordinul Nr. 1817 și Ordinul Nr. 1818 ale MMAP.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus