România se află la coada clasamentelor europene privind finalizarea studiilor universitare de către tineri

Șeful statului, Klaus Iohannis a apreciat la cea de-a X-a Gală a profesorului Bologna, organizată la Palatul Cotrocenică România se află la coada clasamentelor europene privind finalizarea studiilor universitare de către tineri. „În 2007, existau aproape un milion de studenți într-un sistem greoi și încărcat, în care calitatea era pusă la încercare de o lipsă cronică de spații educaționale și de un număr insuficient de cadre didactice. În doar 10 ani peisajul din învățământul superior s-a schimbat radical. Avem mai puțin de 500.000 de studenți”- a declarat șeful statului.

Azi unul din 15 studenți români studiază în străinătate. Președintele țării a susținut și că educația și cercetarea trebuie să dobândească o fundație solidă și predictibilă și că reformarea sistemului de învățământ românesc ar putea porni de la cariera didactică. “Copiii și părinții au tot dreptul să știe încă de la început la ce se pot aștepta din partea sistemului public de învățământ. Orice reformare a educației pe o bază incluzivă trebuie să țină cont de profilul generațiilor actuale și de evoluția societății, dar și de nevoile legitime ale cadrelor didactice. Dacă ar fi să alegem un singur punct din care să începem reașezarea sistemului educațional românesc, acesta ar fi probabil cariera didactică, prin încurajarea celor mai buni absolvenți să aleagă misiunea nobilă de a forma generația viitoare. Orice transformare a sistemului de învățământ și orice reformă a carierei didactice au în primul rând nevoie de modele, de exemple de bună practică, care pot să ofere expertiza, dar, mai ales, care pot să genereze încredere în sistemul de învățământ românesc“, a declarat președintele Iohannis.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus