Rev. Prof. Dr. Theodor Damian -botoșăneanul care a primit Trofeul de lider al comunității româno-americane din Queens-”2017 Queens AMBASSADOR Awards”

TEXT PRELUAT DE GEORGICĂ MANOLE DIN “ROMANIAN JOURNAL” DIN NEW YORK

 

Trofeu de lider în comunitatea noastră din Queens

pentru Rev. Prof. Dr. Theodor Damian

”2017 Queens AMBASSADOR Awards

 

thumbnail ”Times Ledger newspapers” este un trust de presă bine cunoscut în zona Queens. În fiecare an, acest gigant publicitar premiază personalități de marcă din diverse comunități etnice ale cartierului, personalități care au contribuit și contribuie major la mai buna înțelegere între oameni și la desfășurarea de activități multidisciplinare spre folosul tuturor. Sunt onorați imigranți care s-au remarcat în efortul lor nobil de a face minunat cartierul Queens (”make Queens great”).

În mesajul editorilor se spune: ”Queens-ul se mândrește cu bogata ei diversitate etnică. Vin aici oameni din toată lumea ca să pună rădăcini… Președintelui cartierului îi place să spună că aici sunt locuitori din peste 120 de țări și care vorbesc peste 135 de limbi… Ce altă cale mai bună de a recunoaște contribuția neprețuită a acestor imigranți decât să-i onorăm pe 25 dintre ei pentru viziunea lor, pentru perseverență și pentru dorința de a împărți cultura lor unică cu noi… Premiații noștri sunt din Asia, America, America Latină și Europa… Este un dar să-i avem locuind și muncind printre noi în cel mai divers cartier din Statele Unite – și probabil din lume”.

În acest an, pentru români, trofeul ”2017 Queens Ambasador award” a fost acordat domnului Rev. Prof. Dr. Theodor Damian, liderul îndrăgit al comunității româno-americane. Gala decernării trofeelor a avut loc în seara zilei de 9 noiembrie a.c. și a fost găzduită de La Guardia Plaza Hotel din Queens. A fost salutată prezența în sală a domnului Cătălin Radu Dancu, Consulul General al României la New York. Din partea Facultății Metropolitan College of New York, unde Theodor Damian este profesor, a participat domnul Vinton Thompson, președintele facultății. De asemenea, mai mulți compatrioți și-au exprimat bucuria și mândria de a fi martori la această festivitate care premiază un lider de mare valoare din comunitatea noastră.

În articolul din publicația americană ”TimesLedger Newspapers”, ziaristul Tequila Minsky conturează portretul teologului Theodor Damian care ”ajută românii să găsească Queens-ul”. Acest articol sintetizează activitatea complexă a părintelui Theodor Damian. ”El era deja un intelectual teolog când a venit în Statele Unite din România, în 1988. Primise bursă de la Biserica Presbiteriană pentru un masterat la Seminarul Teologic de la Princeton pe care l-a terminat în 1990 și a obținut un doctorat, PhD, la Universitatea Fordham în 1993.

Timp de o viață, Damian a fost un teolog, an academic, un educator și un constructor al comunității.

El a fondat Institutul Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă, cu biserica ortodoxă <St. Peter and Paul> din Astoria.

Încă de la înființare, biserica din Astoria a devenit un centru al vieții comunității române. Serviciul a fost și este ținut în limba română… Au loc programe sociale și culturale.

Damian a spus că evenimentele din fiecare Duminică au devenit un fel de <mica Românie> în care oamenii practică valorile românești și moștenirea din țara natală, consolidând identitatea etnică, fapt ce duce la stabilitate interioară, la pace și bucurie.

<Când ai asta, devii un cetățean mai productiv în societatea în care ai ales să trăiești >, a spus preotul… Timp de aproape 25 de ani, Damian a fost mijlocitor în ajutorarea imigranților români de a face din Queens propria lor casă pentru aceia care sunt deja aici și pentru cei care continuă să vină din România.

De asemenea, el a inițiat, anual, conferințe teologice, ecumenice, interdisciplinare la care invită preoți și profesori din toate sferele culturii și care, împreună, își împărtășesc ideile și experiența.

În 1993, Damian a fondat și continuă să prezideze Societatea Literară <Cenaclul M. Eminescu > unde au loc lansări de cărți, discuții la masă rotundă despre viața literară contemporană din România și din diaspora.

Publicația <Lumină Lină, Gracious Light>, apărută, inițial, săptămânal, devenită din 1996 trimestrială, este o prezentare a spiritualității și culturii, cu studii academice, articole despre literatură, prezentări de evenimente comunitare și multe altele.

Damian, de asemenea, a fondat și este director al altor două publicații academice: <Symposium > and <Romanian Medievalia >, cu articole de la Congresele de Studii Medievale. Prin aceste publicații, intelectualii sunt stimulați să prezinte ceea ce au descoperit, să împărtășească valori și să facă legături academice.

În 1992, el a început să predea filosofie și etică la Metropolitan College of New York (atunci College for Human Services – Colegiul pentru Servicii Umane). Un an mai târziu, a fost instituit ca profesor cu normă întreagă (full time) și el continuă să-i învețe pe studenți și să instruiască profesori adjuncți în folosirea sistemului unic de predare dezvoltat de fondatorul colegiului, Audrey Cohen”.    Aceste informații, chiar succinte cum sunt, schițează imensa muncă intelectuală a preotului profesor Theodor Damian, muncă pusă în serviciul comunității române și americane.

Pe lângă realizările de anvergură punctate în articolul redactorului Minsky, este necesar să amintim faptul că Theodor Damian este un scriitor de valoare, cu cărți de beletristică și de filosofie publicate atât în limba română, cât și în limba engleză. Aportul dânsului la promovarea culturii române în patrie și în străinătate, este recunoscut și apreciat. Dar mai mult decât orice, Theodor Damian este un prieten și un sfătuitor de nădejde al nostru, al românilor din New York.

Redacția ”Romanian Journal” din New York îl felicită cu căldură pe domnul Theodor Damian pentru trofeul ”2017 Queens AMBASSADOR Award”, trofeu care îl onorează și care ne onorează și pe noi toți, cei care îl avem pe laureat în inimile noastre cu prețuire deplină.

 

Prof. Mariana Terra

 

 

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus