Răspuns în răspăr la interpelarea senatorului Dorinel COSMA privind ancheta de la Spitalul Municipal Dorohoi

Răspuns în răspăr la interpelarea senatorului Dorinel COSMA privind ancheta de la Spitalul Municipal Dorohoi

În ședința Senatului din data de 05.10.2022, senatorul Dorinel COSMA i-a interpelat pe Alexandru RAFILA – Ministrul Sănătăţii și pe  CSEKE Attila-Zoltán – Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei, solicitând

 Clarificări asupra anchetei de la Spitalul Municipal din Dorohoi.

Iată ce solicita parlamentarul botoșănean.

La 1 octombrie 2022, Spitalul Municipal Dorohoi a împlinit 160 de ani. Acesta se află în centrul unui scandal. O pacientă internată cu copilul la secția Pediatrie a expus în spațiul public o serie de imagini care arată în ce condiții sunt tratați și cazați pacienții: clădiri vechi, saloane insalubre, pereți scorojiți, tâmplărie foarte veche, insecte care mișună peste tot, chiar pe pacienți. Toate acestea, după ce conducerea a demarat o operațiune de dezinsecție cu câteva zile înainte de incident.

Spitalul Municipal Dorohoi are în derulare proiecte de dotare cu aparate moderne CT, RMN, ecografe, aparatură și instalații care să scadă numărul de infecții intraspitalicești etc. Spitalul Dorohoi, precum și multe alte spitale din România au fost construite cu foarte multă vreme în urmă. Acestea nu pot susține aparatura modernă, aparatele noi fiind mari consumatoare de energie. Astfel riscurile unui incendiu sunt foarte mari.

 

În aceste condiții, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde punctual la următoarele întrebări:

 

  1. Când preconizați un rezultat preliminar al anchetei desfășurate de Direcția de Sănătate Publică la Spitalul Municipal Dorohoi? Vă rog să transmiteți și rezultatul corpului de control al ministerului în aceste caz.
  2. Ce măsuri și ce sancțiuni concrete va luat Ministerul Sănătății în privința conducerii Spitalului Municipal Dorohoi în urma anchetei?
  3. În cadrul unui alt proiect PNRR în derulare: Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești, unități de asistență medicală ambulatorie, Spitalul Municipal Dorohoi va fi reabilitat. În proiect este prevăzut sistemul european „Sisteme de distribuţie de gaze medicale comprimate şi vid” SO 7396-1:2016?
  4. În proiectul Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești, unități de asistență medicală ambulatorie de la Spitalul Municipal Dorohoi va fi angajat personal tehnic și de mentenanță în echipamente medicale pentru monitorizarea noilor echipamente?
  5. În proiectul de construcție și reabilitare vor fi schimbate instalațiile electrice vechi astfel încât noua rețea să poată susține aparatura modernă, mare consumatoare de energie?

 

Și a venit și răspunsul… Îl reproducem, lăsând comentariile la dispoziția cititorilor.

raspuns

 

 

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus