”Proces” literar, luni, la Biblioteca Județeană “Mihai Eminescu”

Este al doilea an în care elevii clasei a IV-a C de la Școala Gimnazială „Elena Rareș” Botoșani, împreună cu învățătoarea Loredana Șușter, organizează Clubul de lectură ”Prietenii cărților”. Începând cu anul 2019, întâlnirile din cadrul clubului au loc la Filiala nr. 2 Grivița a Bibliotecii Județene ”Mihai Eminescu” Botoșani, unde d-na bibliotecară Brândușa Coteț îi întâmpină și îi conduce cu drag pe copii în „împărăția” cărților.

La întâlnirea de luni, 4 noiembrie 2019, ora 12, elevii vor discuta despre cartea „Misterul cutiilor de chibrituri” de Sally Gargner. Premergător fiecărei întâlniri, copiii citesc aceeași carte, încadrându-se într-un anumit interval de timp, de regulă, 2 săptămâni. Activitățile sunt diferite la fiecare reunire a clubului: se discută despre personaje, despre acțiunile lor, copiii își pun întrebări despre motivele acțiunilor, găsesc o altă rezolvare, un alt final cărților, dramatizează momente din povestire, mimează sau desenează. Interesante și extrem de îndrăgite de copii sunt „procesele”, organizate după toate regulile unei săli de justiție. Cum personajele cărților citite sunt copii, problemele lor se regăsesc și în viața de zi cu zi a micilor cititori, iar rezolvările acestora devin mai ușoare.

În cadrul clubului de lectură, copiii împart o magie incredibilă, ajung pe aceeași lungime de undă cu ceilalți, primesc confirmări, își recunosc simțirile sau discută în contradictoriu, ceea ce le oferă motive diferite de abordare, sesizează detalii care le-au scăpat, au ocazia să vorbească despre o serie de trăiri pe care, poate, nu le-ar dezvălui niciodată, cunoscându-se astfel mai bine pe sine. Dar nu ar fi un club adevărat dacă întâlnirile nu ar avea loc la o cană de ceai, o limonadă, prăjituri sau alte bunătăți pe care le pregătesc și le servesc copiilor, părinții.

 

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus