Primarul municipiului Botoșani – Cătălin FLUTUR: ”Principalul nostru obiectiv și în 2018 va fi înscrierea în cursa pentru accesarea de fonduri europene”

In dialog cu primarul municipiului Botoșani,

ing.Cătălin Mugurel FLUTUR

-D-le primar, cum apreciați că a fost acest an pentru administrația municipiului? Ce a adus el bun pentru comunitatea botoșăneană?

-Ca să-l definesc într-un cuvânt, anul 2017 a fost un an al nesiguranței. Modificările legislative – mai ales cele din domeniul salarizării, au creat o acută stare de nesiguranță, pentru un simplu motiv: s-a legiferat să dai, dar nu ți s-a dat și sursa de unde să iei, pentru a da. Să fim bine înțeleși: sunt unul dintre cei care au susținut mereu că în administrație salariile erau mult sub nivelul performanței care i se cerea unui angajat. Complexitatea problemelor în administrație necesită oameni pregătiți și muncitori. Era neapărată nevoie de o reașezare a salariilor în această zonă. Modul în care a fost însă concepută legea salarizării este însă inechitabil.

Din punctul de vedere al activității Primăriei, anul 2017 a fost, pot spune, anul unor pași mici, anul în care am început să punem pe hârtie unele proiecte de mai mare anvergură, un an în care ne-am străduit să creăm premizele pentru atragerea de noi fonduri europene – care sunt motorul dezvoltării unui oraș ca al nostru. Aceste lucruri nu prea se văd, deocamdată de locuitorul de rând al municipiului Botoșani. Însă fără ele, nu se poate face nimic în domeniul dezvoltării.

Ce se vede? Am reabilitat mai multe străzi, printre care țin să amintesc: B-dul George Enescu – reparație întreg sistem rutier și întreg sistem pietonal, str.Doboșari – reparare îmbracăminte asfaltică, str. Izvoarelor – amenajare locuri de parcare și extindere carosabil și repararea întregului sistem pietonal, Aleea Gen.Gh.Avramescu – plombări și reparare îmbrăcăminte asfaltică, str.Mihail Kogalniceanu – reparare întreg sistem rutier, amenajare locuri de parcare și extindere carosabil, str.Aprodu Purice – reparare întreg sistem pietonal cu îmbrăcăminte asfaltică, amenajare locuri de parcare ți extindere carosabil. În total au fost 17 străzi și ansambluri de locuințe reabilitate. Au mai fost pe parcursul anului 2017 – 52 de străzi plombate sau pe care s-au turnat mici covoare asfaltice.

În altă ordine de idei, am asigurat pe tot parcursul anului funcționarea orașului în condiții optime, iluminatul a funcționat, s-a strâns gunoiul (cu unele mici sincope!), au fost plantate flori și avem iluminat decorativ de sărbători.

-V-ați confruntat în acest an cu diverse piedici în realizarea unor obiective importante pentru municipiu și ați și făcut public acest lucru de câteva ori. Ce nerealizări importante au provocat ele?  

-Este evident că, cele mai importante două obiective din municipiul Botoșani care nu și-au găsit finalizarea în 2017 sunt reabilitarea Teatrului Mihai Eminescu și finalizarea Parcului de agrement Cornișa. Sunt – așa cum știe toată lumea – proiecte la care am lucrat în mandatul 2008-2012 și le-am lăsat la cheie (adică la stadiul de fonduri europene atrase, urmând doar să se încheie contractele de execuție și să se facă lucrările). Nu mi-ar fi trecut nici o secundă prin gând în anul 2012 că aceste lucrări nu se vor termina în decursul unui mandat. Mai mult, nu mi-ar fi trecut niciodată prin gând că în 2016 – ales din nou primar al municipiului Botoșani, va trebui să mă confrunt cu situația rezolvării problemelor acestor două obiective, devenite în timp extrem de complicate. Este clar că la Cornișa, vrea – nu vrea majoritatea din Consiliul Local-sunt sigur că anul 2018 va veni cu inaugurarea acestui obiectiv. Pentru celălalt obiectiv important de pe harta municipiului nostru – Teatrul Mihai Eminescu, pot doar să vă asigur deocamdată că atât eu cât și echipa cu care lucrez în Primărie, încercăm toate variantele posibile pentru a finanța acest proiect și a-l duce până la capăt.

-In primul dvs mandat de primar al capitalei de județ,  ați colaborat excelent cu un consiliu local dominat de social-democrați, în folosul comunității. De ce nu reușiți și țn al treilea dvs mandat să realizati o astfel de colaborare cu Consiliul Local?

-Da, în primul mandat am avut un Consiliu Local dominat de social-democrați, diferența este că acum PSD deține majoritatea. În primul meu mandat de primar, cel din 2004-2008, consilierii proveneau din 4 formațiuni politice, respectiv: PSD (9 consilieri), PNL (7 consilieri), PRM (5 consilieri) și PD (2 consilieri). În mandatul 2016-2020 avem 12 consilieri PSD și 11 consilieri PNL. Astăzi, mult mai acut ca în perioada 2004-2008, problemele se pun politic. Și se votează tot așa, din nefericire. Am văzut, am simțit odată cu trecerea anilor, o adevărată depreciere a actului administrativ în favoarea deciziei politice. Este o tară care s-a accentuat an cu an, iar consecințele ei se văd în viața noastră.

-Ce obiective v-ați propus  pentru anul 2018 și cum credeți că le veți și realiza?

-În condițiile în care tocmai a fost votată Legea Bugetului de stat pe anul 2018, iar amendamentul care prevedea majorarea cotei ce revine administrațiilor locale din impozitul pe venit de la 43% la 66,8% a fost respins de coaliția PSD-ALDE, cuvântul care va guverna anul viitor va fi: AUSTERITATE. Deja, în pregătirea Bugetului municipiului, am cerut tuturor direcțiilor și serviciilor din subordine să-și conceapă bugetele proprii cu o economie de cel puțin 10% față de 2017. Bineînțeles că principalul nostru obiectiv și în 2018 va fi înscrierea în cursa pentru accesarea de fonduri europene. Iar pentru aceasta, vom face tot posibilul să facem rost de banii pentru cofinanțare. Ne străduim în același timp să asigurăm și o funcționare cât mai bună a orașului, păstrând în același timp și salarizarea personalului din Primărie și instituțiile subordonate la același nivel. Bineînțeles că vom face și în 2018 toate eforturile pentru a finanța câteva proiecte de dezvoltare. Împreună cu echipa din Primărie, am făcut déjà o prioritizare a acestora și pe măsură ce vom putea să le finanțăm, vom porni la acțiune.

-Ce mesaj ați dori să transmiteți botoșănenilor la cumpăna dintre ani prin intermediul ziarului nostru?

-La 1 Decembrie am intrat oficial în anul Centenarului. Doresc din tot sufletul ca 2018 să fie un an de început al unei noi ere pentru România și pentru Botoșani. O eră guvernată de BINE sub toate aspectele sale: să fim noi, ca oameni, mai buni, să muncim fiecare mai bine, să fim mai responsabili, mai corecți, mai generoși, mai profesioniști, mai implicați în comunitățile noastre, mai atenți la nevoile celor din jur. Da, vă doresc dragii mei concitadini toate aceste lucruri și vă urez ca anul 2018 să vi le aducă, el fiind primul din viitorii 100 de ani pe care România îi are la dispoziție pentru a se reconstrui din principii și valori. La mulți ani!

A consemnat Vasile TIMOFCIUC

 

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus