Președintele Klaus Iohannis: ”Dragi români, respectați cu rigoare regulile, fiți prudenți, evitați aglomerațiile și deplasările inutile pentru a nu vă expune riscului de infectare”

Președintele Klaus Iohannis: ”Dragi români, respectați cu rigoare regulile, fiți prudenți, evitați aglomerațiile și deplasările inutile pentru a nu vă expune riscului de infectare”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 30 septembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o conferință de presă.

Vă prezentăm în continuare transcrierea conferinței de presă:

Bună seara!

Am avut astăzi o întâlnire de lucru cu premierul Ludovic Orban și cu ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pentru a discuta pe marginea proiectelor de lege reparatorii elaborate de Guvern și menite să corecteze Legile justiției. După cum probabil vă amintiți, am insistat încă de acum câteva luni să se lucreze intens la minister pentru ca aceste proiecte să poată fi puse în dezbatere publică cât mai curând. Doar printr-un dialog transparent și extins se pot repara acele prevederi care s-au dovedit toxice atât pentru actul de justiție, cât și pentru sistemul de justiție.

În ultimii ani, în România s-a vorbit mult despre justiție. Intervențiile legislative intempestive și brutale ale PSD din perioada 2017 – 2019 asupra Legilor justiției au fost extrem de criticate.

Modificările aduse de PSD, făcute fără consultare, cu ignorarea completă a partenerilor de dialog, fie nu au avut o justificare reală, fie nu au reușit să ofere garanții suficiente pentru a înlătura orice risc de influență politică asupra sistemului judiciar.

Efectul acestor amputări legislative s-a concretizat într-un asalt pesedist asupra justiției, unul concertat și bine pus la punct.

Cu toții știm care a fost reacția societății civile, a mediului profesional și, nu în ultimul rând, a organismelor europene și internaționale specializate. Printr-un efort comun societate civilă – Președinte – opoziție parlamentară- magistrați, s-a evitat îngenunchierea sistemului de justiție și subordonarea sa politicului.

De la proteste, sesizări făcute la Curtea Constituțională, Comisia de la Veneția sau alte organisme europene, până la demersurile instanțelor care au sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu trimiteri preliminare – dintre care unele vor fi soluționate în curând – toate aceste acțiuni au determinat evitarea acelui pericol. Aceste lucruri nu sunt însă suficiente.

România are multe restanțe, printre care și recomandările MCV, GRECO sau ale Comisiei de la Veneția, care trebuie implementate cât mai curând, dar care trebuie să se reflecte în soluții legislative votate de un Parlament responsabil.

Actuala majoritate pesedistă din Parlament a dovedit în numeroase rânduri că orice proiect bine intenționat poate fi distrus sau deviat de la scopul său în doar câteva zile prin proceduri parlamentare alerte.

Va fi nevoie de o altă majoritate democratică și legitimă, rezultată în urma alegerilor parlamentare, care să își asume și să voteze legi ale justiției coerente.

Proiectele normative au rolul de a repune pe fundamente corecte mecanismele de funcționare ale justiției. Această contra-reformă din ultimii ani nu doar că a bulversat sistemul de justiție, dar a afectat principiile de bază ale funcționării sale: independența, profesionalismul, imparțialitatea și meritocrația. Reintroducerea concursului pentru promovarea la Înalta Curte de Casație și Justiție, asigurarea independenței procurorului, instituirea unei proceduri transparente de numire a procurorilor în funcții de rang înalt, reinstituirea unui echilibru instituțional în numirea și revocarea în aceste funcții și reducerea influenței factorului politic, ca și desființarea mult discutatei Secții pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, iată,  câteva dintre cele mai importante aspecte care trebuie clarificate.

Mai multe detalii va prezenta în această seară ministrul Justiției.

Am spus în repetate rânduri, o justiție corectă și egalitatea în fața legii sunt pilonii esențiali ai unei democrații autentice.

Românii au dovedit că sunt în mod autentic atașați de valorile democratice și ale statului de drept, care trebuie să se reflecte și în viața statului, a fiecărui sistem public din România.

Așadar, întâlnirea de astăzi îmi reconfirmă hotărârea Guvernului de a face tot ce ține de el, chiar și în aceste condiții, pentru ca sistemul de justiție să funcționeze optim, în spiritul aspirațiilor societății. Aceasta înseamnă că e nevoie de legi bune, de dialog, de atitudine constructivă și, totodată, este nevoie ca oamenii care sunt parte din mecanismul înfăptuirii actului de justiție să-și înțeleagă responsabilitatea enormă pe care o au.

Pentru a crea o reală schimbare pe termen lung, toate aceste deziderate la care m-am referit nu pot fi susținute conjunctural doar de un partid politic sau altul, ori doar pe perioada unui singur ciclu electoral. Dimpotrivă, astfel de deziderate trebuie să fie permanente și asumate de toți factorii decizionali.

Și pentru că am făcut referire la o schimbare profundă în bine, despre asta sunt și alegerile parlamentare din decembrie. Un pas a fost deja făcut, rezultatele alegerilor locale de duminică au arătat că cetățenii își doresc administrații eficiente, care să servească interesul public.

În decembrie trebuie să continuăm acest drum. Pentru dezvoltarea României, majoritatea nocivă care a acționat până acum în Parlament, prin încercări repetate de a dinamita inclusiv economia românească, poate fi sancționată doar prin vot.

Este inadmisibil ca în anul 2020 să avem încă discuții aprinse despre fraudarea votului. Este inadmisibil că practici toxice, folosite în trecut, continuă să fie îmbrățișate de politicieni retrograzi, care nu înțeleg că minciuna și dezinformarea nu mai sunt tolerate de români. Alegerile parlamentare sunt cele care pot trimite în istorie acest mod nociv de a face politică.

Înainte de a vă răspunde la întrebări, vreau să fac și câteva referiri la situația epidemiologică actuală. Opinia aproape unanimă a specialiștilor este că în Europa un al doilea val al pandemiei este iminent.

Deja cele mai multe țări de pe continent înregistrează zilnic cifre mai mult decât îngrijorătoare. Nici la noi situația nu este bună, din păcate chiar astăzi am înregistrat un nou record negativ de infectări.

Este imperativ să facem toate eforturile pentru a inversa acest trend ascendent și a menține epidemia sub control. De responsabilitatea fiecăruia dintre noi depind viața și sănătatea celorlalți.

În mod evident, acest virus nu va dispărea prea curând și, în aceste condiții, până când va fi disponibil vaccinul sau un tratament eficient, trebuie să găsim soluții care să ne permită să avem o societate și o economie funcționale.

În acest moment, prioritar este ca sistemul sanitar să nu fie copleșit de un număr semnificativ de bolnavi de COVID-19.

Așadar, dragi români, respectați cu rigoare regulile, fiți prudenți, evitați aglomerațiile și deplasările inutile pentru a nu vă expune riscului de infectare.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus