Potențialul turistic a zonei lacul Stânca Costești – Botoșani – obiectul unei interpelări a senatorului Dorinel COSMA, la adresa Ministrului Antreprenoriatului și Turismului

”Potențialul turistic a zonei lacul Stânca Costești – Botoșani” a  fost obiectul  interpelării adresate  domnului Constantin-Daniel CADARIU,   Ministrul Antreprenoriatului și Turismului de către parlamentarul botoșănean Dorinel COSMA , în ședința Senatului din data de 23 noiembrie a.c.

O reproducem în cele urmează:

Botoşaniul, prin relieful său, dominat de o zonă deluroasă care alternează cu câmpiile şi luncile râurilor, care adăpostește nouă arii naturale protejate, nu pare să fie o atracţie turistică de top pentru împătimiţii de drumeţii. Zonele sale sălbatice şi deosebit de pitoreşti pot cuceri orice turist. La toate acestea se adaugă ospitalitatea ţăranilor din comune, dar şi abundenţa de produse tradiţionale.

Un potențial pentru dezvoltarea turistică a județului Botoșani este lacul Stânca-Costeți sau Balatonul României. Datorită dimensiunii și frumuseții sale, adesea este comparat cu lacul Balaton din Ungaria. Are în jur de 140.000 de hectare ca suprafață, și îndeplinește mai multe funcționalități: barj, punct de frontieră și sit SPA (arie avifaunistică protejată prin lege din 2004).

Din păcate, impresionanta contrucție hidrotehnică de pe Prut, nu este exploatată din punct de vedere turistic. În pofida patrimoniului natural deosebit pe care îl deține, turismul din zonă se confruntă cu numeroase probleme, cum ar fi: slaba dezvoltare a infrastructurii specifice, promovarea deficitară la nivel național și internațional, migrația forței de muncă, insuficiența cooperării la nivel local, infrastructura rutieră slab dezvoltată, lipsa invetițiilor etc.

În acest context, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde punctual la următoarele întrebări:

1.Ce strategii sau proiecte are ministerul turismului în sensul de a potența turistic lacului Stânca-Costești?

  1. Până în acest moment ce investiții au fost efectuate în zonă pentru dezvoltarea modernizarea infrastructurii turistice?
  1. Aveți în plan acordarea de granturi pentru întreprinderile din turism, precum și acordarea de credite cu dobânzi subvenționate pentru capital de lucru și/sau credite de investiții pentru IMM și companii mari din turism în această zonă?
  1. Luați în calcul integrarea zonei lacul Stânca-Costești, în proiectul „Reteaua nationala de destinatii de ecoturism – instrument de dezvoltare durabilă”?
  1. Veți declara turismul prin Hotărâre de Guvern drept domeniu economic strategic și prioritar, urmând să fie integrat în toate programele naționale de redresare și asistență pentru dezvoltare, cât și în programele de stimulare și promovare a exporturilor?

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus