Pompierii au intervenit la stingerea a șapte incendii în mai puțin de nouă ore

Pompierii botoșăneni au intervenit, în ziua de 17 martie a.c., pentru stingerea a șapte incendii izbucnite pe raza localităților Racovăț (comuna Pomârla), Stăuceni, Dorohoi, Drislea (comuna Trușești), Ionășeni (comuna Trușești), Flămînzi și Hudești, în mai puțin de nouă ore.

La Drislea, Stăuceni și Dorohoi a ars vegetația uscată de pe circa 27 hectare, la  Ionășeni au ars trei tone de furaje, iar la Racovăț, Hudești și Flămânzi au ars două case și trei anexe.

Cauzele probabile care au generat evenimentele cu foc au fost: foc deschis înspații deschise, jar căzut din sobă pe materiale combustibile și coș de fum necurațat de funingine.

Pentru stingerea celor șapte incendii au intervenit, în total, 66 pompieri militari și  voluntari. Valoarea pagubelor a fost estimată la circa 150.000 lei. S-au salvat şi protejat de foc bunuri materiale în valoare de aproximativ 350.000 lei.

Pentru neluarea măsurilor de propagare a focului la vecinătăți, inspectorii de prevenire au aplicat trei sancțiuni contravenționale, din care o amendă în valoare de 1.100 lei.

Pentru prevenirea acestor incendiilor de vegetație uscată, I.S.U. Botoşani reaminteşte cetăţenilor că arderea miriştilor, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

  • obţinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primării;
  • obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului;
  • informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;
  • realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului.

Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de cinci metri şi desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus