Pomenirea morților – Moșii de iarnă

Pomenirea morților – Moșii de iarnă

Sâmbătă, 2 martie 2019, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor trecuți la cele veșnice. Această sâmbătă este cunoscută în popor sub denumirea “Moșii de iarnă”. Există pomenirea morților, pentru că Biserica nu vede în moarte sfârșitul existenței omului. În această zi, în fiecare biserică se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți.

În Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne facem pomenirea morților, pentru că în duminica următoare Biserica a rânduit să se facă pomenire de Înfricoșata Judecată și A doua venire a Domnului la care ne vom înfățișa toti. Pentru că mulți creștini au murit pe neașteptate și fără pregătirea sau fără pocăința necesară, Biserica face mijlocire pentru toți aceștia, ca să se bucure de fericirea veșnică.       Simion Florea Marian menționa în lucrarea “Trilogia vieții”, “că pe tot parcursul anului, în spațiul românesc există 20 de zile de Moși”. Cuvântul “moși” vine de la “strămoși”, și se referă la persoanele trecute la cele veșnice. Cu apelativul “moși” sunt numiți nu doar morți, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei. Din zilele de Moși amintim: “Moșii de primăvară” (de Macinici), “Moșii de vară” (sâmbăta dinaintea Rusaliilor), “Moșii de toamnă” (în prima sâmbătă din luna noiembrie), “Moșii de iarnă” (sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne).

Sfinții Părinți au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiți, pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepții adormiți. Pe de altă parte sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua învierii cu trupul. Duminica este numită și ziua a opta, pentru că este ziua începutului fără de sfârșit, ea nu va mai fi urmat de alte zile, va fi eternă.

Sursa: wwwcrestinortodox.ro

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus