Pelerini botoșăneni la Betleem- în oraşul naşterii lui Iisus Hristos

Pelerini botoșăneni la Betleem- în oraşul naşterii lui Iisus Hristos

locul Nasterii Sute de pelerini botoșăneni coordonați de părintele Vasile ACATRINEI de la Biserica Sf. Spiridon din Botoșani, au ajuns timp de un deceniu, la Betleem, la locul nașterii Mântuitorului.

Fără îndoială că nu există mai înaltă trăire duhovnicească a unui creștin pe acest pământ, decât cea simțită prin trup și suflet atunci când are marea șansă de a se închina în peștera unde s-a născut Mântuitorul, la Betleem, de a pătrunde în universul   miraculos în care Mesia- Fiul Domnului, a venit în această lume, trimis fiind de Tatăl ceresc.

            Betleem, situat la 8 km de Ierusalim, este astăzi un orășel cu circa 35 mii de locuitori care trăiesc din turism, din prelucrarea lemnului de măslin, precum și din vânzarea citricelor. „Casa Pâinii”- fiindcă aşa înseamnă în ebraică Betleem – te cucereşte cu atmofera lui caldă şi provincială. În vremea lui Iisus localitatea era renumită pentru culturile de grâu care susţineau viaţa locuitorilor ei. Dacă atunci aşezarea era sub ocupaţie romană, o garnizoană staţionând aici, acum orăşelul se află sub autoritatea palestiniană. Patrule alcătuite din tineri înarmaţi, care îşi fac stagiul militar, te opresc nu numai la intrarea în oraş dinspre Ierusalim, ci şi atunci când te aventurezi pe străzile aşezării. Această stare de război nu-i afectează deloc pe pelerinii veniţi aici din toată lumea, care se bucură de protecţie specială, atât din partea autorităţilor cât şi a celorlalte culte locale.     Punctul de atracţie, atât pentru pelerini cât şi pentru turişti este, fără îndoială, locul naşterii lui Iisus Hristos, marcat de cea mai veche biserică din Țara Sfântă, Bazilica Nașterii Domnului sau Biserica Nativității, aflată în partea de răsărit a orașului Betleem.

Complexul impresionant ce o înconjoară, acoperind aproximativ 12.000 m.p., include în afară de bazilica propriu-zisă, o mănăstire ortodoxă, una catolică și  una armeană. Odată intrat în acest edificiu printr-o uşă joasă, care are o istorie aparte, eşti cuprins de o stare unică, înălţătoare. Relatările ghizilor despre acest loc de început a existenţei pământene a Mântuitorului dar şi întregul excurs al complexului, contribuie la amplificarea acesteia. Hotărât lucru, energiile divine sunt aici la ele acasă! În ceea ce priveşte istoria bazilicei, aceasta începe în secolul al II-lea, când Sfântul Iustin Martirul a identificat întâia oară grota ce se afla sub ea, drept peștera sfântă, locul nașterii lui Iisus. Prima biserică se va ridica aici destul de timpuriu, în anul 326, patronată fiind de către Sfânta Elena, mama împăratului Constantin cel Mare. In anul 531, împăratul Iustinian cel Mare o modifică, dându-i forma care s-a păstrat până azi. În timpul teribilei invazii a perșilor din anul 614, lăcașul a fost lăsat intact de prădători, care au fost de-a dreptul impresionați să vadă reprezentați în scena Nașterii Domnului pe magii de la răsărit îmbrăcați în haine persane.Pelerinii sunt surprinşi atunci când intrarea în acest complex se face pe o ușă foarte joasă, numită sugestiv “Ușa Umilinței”. Tradiția spune că a fost făcută așa, de către musulmani, în timpul dominației lor, pentru a le aminti creștinilor că ei sunt acolo doar oaspeți, și că trebuie să se încline în fața adevăraților stăpâni. O altă explicaţie ar fi aceea că înălțimea ușii a fost fixată așa de către creștinii înșiși, pentru a-i împiedica pe necredincioși să intre înăuntru călare sau pentru o mai bună apărare în cazul unui atac al musulmanilor. Biserica ortodoxă a Nașterii Domnului din peștera unde s-a născut Mesia, are acoperișul în formă de cruce, la dimensiuni impresionante, 60×30 metri.

Actualmente, în această biserică țin slujbe trei confesiuni: ortodocșii, catolicii și armenii. La fiecare oră fixă se desfășoară aici câte o slujbă scurtă, de 20 minute, pentru fiecare confesiune. În biserică este icoana Maicii Domnului „Betleemita”, singura icoană din lume în care Fecioara Maria zâmbește. La intrare poate fi admirat mozaicul care îi înfățișează pe cei trei magi călare pe cămile, îmbrăcați cu veșminte precum ale perșilor. Și pe pereți s-au păstrat mozaicuri din secolul V- când aceasta a fost renovată. Jos, la subsolul bisericii, există un altar din lemn de abanos închinat Maicii Domnului și un paraclis pictat de doi pictori români, frații Moroșanu, cu Maica Domnului în mărime naturală. Lăcașul are trei altare: unul central și două mai mici, aflate în absidele laterale. Din aceste abside se coboară în Peștera Nașterii Domnului, propriu-zis o mică grotă naturală, situată chiar sub altarul central. In partea de răsărit a ei, localizat printr-o stea de argint fixată în marmură, se află locul unde a fost ieslea, cincisprezece candele arzând permanent în jurul ei. Locul sacru e marcat cu o inscripție în limba latină: “Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus est” (Aici a născut Fecioara Maria pe Iisus Hristos). Aici, grupurile de pelerini venite din întreaga lume creştină, îl omagiază pe Mântuitor, cântecele religioase în diverse limbi creind o atmosferă solemnă, înălţătoare.

Şi pelerinii botoşăneni coordonaţi de părintele Vasile Acatrinei se alătură de aproape un deceniu, corului imens al credincioşilor care vin să se închine la locul naşterii Mântuitorului.La fel ca Biserica Sfântului Mormant, părți din Bazilica Nativității se află sub controlul diferitelor confesiuni creștine. Important e faptul că Peștera Nașterii Domnului se află sub jurisdictia ortodocșilor.

La Biserica Nașterii Domnului Sf. Ecaterina, romano-catolică, ni s-a permis și nouă, românilor ortodocși, să avem aici un paraclis – de jur-împrejurul căruia sunt pictate momente ce amintesc de viața Mântuitorului. Ca o particularitate a acestei biserici – ea adăpostește un mozaic ce prezintă un zodiacal. El nu reprezintă cu adevărat zodiile, ci momentele când se schimbau anotimpurile. Biserica adăpostește şi chilia Fericitului Ieronim, cel care a tradus Biblia Vulgata ( limba populară), în limba latină. În această zonă s-au găsit mormintele pruncilor uciși din ordinul împăratului Irod, acum existând aici și o mică biserică închinată lor.

Îndemnul nostru este ca măcar o dată în viață să vizitați Țara Sfântă și să vă încărcați de energia cu adevărat divină a acestor locuri.  Trecerea prin aceste locuri binecuvântate de paşii, de misiunea, de faptele sau minunile Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care a luat fire şi trup omenesc în acest pământ ales, vă va marca pe tot restul vieții.

Dacă vă veți duce în postura de turiști, sigur vă veți întoarce pelerini!

Carmen TIMOFCIUC

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus