Pelerinaj botoșănean în  ISRAEL, IORDANIA și MUNTELE SINAI  organizat de Parohia Sf. Spiridon

Pelerinaj botoșănean în ISRAEL, IORDANIA și MUNTELE SINAI organizat de Parohia Sf. Spiridon

Pelerinajul e o pregustare a RAIULUI” – susține părintele Vasile Acatrinei, coordonatorul grupului

Organizat de Parohia Sfântul Spiridon Botoșani în colaborare cu Centrul de Pelerinaj SFÂNTA PARASCHEVA al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și coordonat de părintele Vasile Acatrinei, pelerinajul este prilejuit de marea sărbătoare a Schimbării la Față de pe Muntele Tabor.

Aici, credincioșii botoșăneni au participat în noaptea de sâmbătă spre duminică la Sfânta Liturghie de la Biserica greacă ortodoxă și la minunea coborârii norului deasupra muntelui -una din cele trei minuni care se săvârșesc an de an în Țara Sfântă spre întărirea credinței creștine – alături de minunea Coborârii Sfintei Lumini la Ierusalim în Sâmbăta Patimilor și de întoarcerea Iordanului înapoi la sărbătoarea Bobotezei.

Programul pelerinajului este diversificat și oferă participanților pe lângă profunde trăiri duhovnicești prilejuite de închinarea la cele mai importante obiective religioase ce amintesc de existența pământeană a Mântuitorului și vizitarea unor locuri cu conotații biblice, precum locul de pe Muntele Sinai unde Moise a primit de la Dumnezeu Tablele Legii Vechiului Testament, sau istorice –vizita Citadelei de la Petra –capitala regatului nabateean, cea mai cunoscută atracție a Iordaniei,inclusă în rândul celor 7 minuni ale lumii antice şi moderne (pe locul al treilea), și oraşul Madaba – oraşul mozaicurilor – unde la Biserica Ortodoxă Sf. Gheorghe se află un mare mozaic cu cea mai veche hartă a Ţării Sfinte, cu centrul la Ierusalim.

Programul cuprinde și o plimbare cu vaporașul pe Marea Galileii, vizitarea la Haifa a Grădinilor etajate Bahai –socotite și ele drept o minune a zilelor noastre, dar și vizitarea stațiunilor exclusiviste Ein Bokek de la Marea Moartă și Eilat de la Marea Roșie.

Popasurile duhovnicești (peste 40 în cele zece zile de pelerinaj) cuprind printre altele Biserica Naşterii Domnului în pestera unde s-a născut Mesia -la Betleeem, Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim, orașul Nazaret cu bisericile Bunei Vestiri, satul Cana Galileii, cu bisericasituată pe locul unde a avut loc prima minune săvârşită de Mântuitor în Galileea – minunea preschimbării apei în vin, Muntele Fericirilor, Capernaum – oraşul Domnului nostru Iisus Hristos, cu situl arheologic unde se afla casa soacrei Sfântului Petru şi sinagoga oraşului, biserica din regiunea celor şapte izvoare denumită Tabgha- locul unde s-a săvârşit minunea înmulţirii celor cinci pâini şi doi peşti, locul Cinei celei de Taină, la Ierihon -biserica greacă ortodoxă unde se află sicomorul lui Zaheu Vameșul, locul Inălțarii Domnului la cer,Grădina Ghetsimani, Biserica Tuturor Naţiunilor şi Biserica ce adăpostește Mormântul Maicii Domnului.

Pelerinii parcurg la pas Via Dolorosa sau Drumul Crucii, cu cele 14 opriri, Biserica Sfântului Mormânt, Golgota, Piatra Ungerii şi toate paraclisele, cu închinare la Sf. Mormânt.

Credincioșii se închină și la locurile ce amintesc de Sf. Ioan Botezătorul în Ein Karem și vizitează și cea mai aspră mănăstire din lume, Mănăstirea Sf. Sava, precum și Mănăstirea Sf. Teodosie, unde a luat ființă prima mare lavră dar momente de o mare încărcătură emoțională sunt trăite la Mănăstirea Sf. Gheorghe de la Hozeva, care adăpostește moaștele Sfântului botoșănean Ioan Iacob de la Neamț.

În peninsula Sinai din Egipt pelerinii ajung la citadela creștinismului mondial, Mănăstirea Sf. Ecaterina, unde viețuiesc bedunii-daci, urmașii coloniștilor din sudul țării noastre, aduși aici în sec. VI de către împăratul Iustinian să apere mănăstirea. Cu ajutorul acestora și a cămilelor lor, pelerinii urcă în miez de noapte pe vârful muntelui la locul unde Moise a vorbit cu Dumnezeu și a primit Tablele Legilor, asistând și la unul din cele mai frumoase răsărituri de soare de pe pământ.

În programul pelerinajului este inclusă și vizitarea a două așezăminte românești din Israel, e vorba de Asezământul de la Ierusalim și la Așezământul de la Ierihon – cel mai vechi oraş din lume –acesta fiind ctitorit de Părintele Patriarh Teoctist.

Pelerinii botoșăneni sunt primiți la Palatul patriarhal și binecuvântați de Patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea, care se bucură de fiecare dată când părintele Vasile Acatrinei ajunge în Țara Sfântă, însoțind grupurile de pelerini.

 

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus