PANDELICA RADEŞ: TIMPURI TRECUTE (XVIII)

PANDELICA RADEŞ: TIMPURI TRECUTE (XVIII)

44. Sfârşitul lunii iunie 1995. A avut loc prima vizită a M. S. Regina Ana. Programul a trebuit făcut cu două săptămâni înainte şi trimis la Versoix, spre aprobare. Programul l-am făcut împreună cu domnul Mihai Dorin, cadru didactic la Catedra de Istorie a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi. De mare ajutor mi-a fost chiar de la înfiinţarea „Mişcării Monarhiste”, care apoi, fiind contactată de Societatea „Amicii Regelui Mihai” din Arad, ne-am unit, noi rămânând o filială a Aradului. Programul acestei vizite, din iunie 1995, a cuprins: 1. vizită la Biserica din Vânători; 2. vizită la Sculeni; 3. vizită la Biserica din satul Păuşeşti (Biserica Veche), comuna Dumeşti; 4. masa la familia Băjenaru din Dumeşti; 5. Deplasarea la Săbăoani, unde preotul romano-catolic, întreg satul şi mulţi membri ai Filialei „Amicii Regelui Mihai” din Piatra Neamţ, au venit la Biserică şi aşteptau. Dar Securitatea era încă puternică, aşa că a organizat o diversiune. Doctorul Aldea din Iaşi, care-mi ceruse permisiunea să fie în capul convoiului de maşini, pe motivul că avea o maşină albă, elegantă, a luat-o spre Primărie, spre a se produce busculadă şi dezordine. Însă lumea imediat s-a repliat şi, până la urmă, totul a ieşit bine la Primărie unde a avut loc primirea. Tot o diversiune a făcut şi un ziarist de la „Monitorul”. Masa de prânz trebuia luată la Dumeşti. Acel individ şi soţia lui, care avea o grădiniţă particulară şi se ţinea de mine ca fiind înfocată regalistă, văzând că în meniu erau ciuperci – era zi de post şi preotul invitat la masă n-ar fi binecuvântat masa – m-au asigurat că se ocupă ei de procurarea ciupercilor, pe care le va şi duce la Dumeşti. Adevărul este că ei n-au mai apărut decât la a doua vizită din 13-15 octombrie 1995, la Praznicul Sfintei Parascheva, pentru a organiza o altă diversiune, înainte de intrarea în Iaşi. Deşi lumea era adunată în număr foarte mare în faţa hotelului „Traian”, iar Poliţia abia îi ţinea în frâu, cei doi ai ieşit cu un grup de copii de la grădiniţă, au oprit convoiul şi l-au ţinut în loc foarte mult timp, ca să întârzie la destinaţie cu gândul că lumea se va enerva, va obosi şi va pleca. Lumea, însă, a aşteptat cu răbdare.

În vizita aceasta din toamnă am avut mari greutăţi cu cazarea M. S. Regina şi a echipei Sale, căci invitată fiind de Mitropolitul de atunci, Daniel, totuşi n-a vrut s-o cazeze la Agapia sau Văratic, urmând ca a doua zi să vină la Liturghie. Noi n-aveam altă posibilitate decât să apelăm la primarul de atunci, Constantin Simirad, care se bătea cu pumnul în piept că e mare regalist, fiindcă era la modă. Când a trebuit să-mi rezolve cazarea M. S. Regina, am aranjat o audienţă într-o sâmbătă pe la ora 9, fiind însoţită de doamna Simina Mezincescu şi de Arthur Chomiuc. Simirad s-a uitat la noi şi, foarte nepăsător, ne-a spus că n-o poate caza. Cunoscându-i caracterul duplicitar, am avut grijă să ne programăm pentru ora 10:30 la Mitropolie. Acolo, ne-a aşteptat jos, lângă interfon, un tânăr dubios care semăna mai mult cu unul de la SRI, decât cu un consilier mitropolitan: era tuns scurt, cămaşă cu mâneci scurte, lipsit de politeţe, pus pe anchetare, acolo, jos, lângă uşă.

La insistenţele doamnei Mezincescu, ne-a primit sus, fără să apară vreo „faţă bisericească”. Doar el! În final i-a permis doamnei Mezincescu accesul la un telefon public, aflat acolo, să sune la Paris şi să indice doar numărul telefonului, ca apoi, să sune cei de acolo. A venit încuviinţarea că ei vor plăti cazarea pe care urma s-o facem la un hotel. Aşa s-a şi întâmplat, ei au fost de acord, dar mergând la hoteluri, toate erau ocupate începând cu 10 octombrie. Vizita la Iaşi începea în dimineaţa zilei de 13 octombrie 1995. În această situaţie am apelat la Biserica Romano-Catolică. Aceştia au fost nespus de bucuroşi s-o facă, mai ales că M. S. Regina era de origine daneză: Mama Sa, Margareta de Danemarca, era fiică de rege danez şi soră de rege danez, deci era catolică prin botez, dar devenise ortodoxă prin cununia ortodoxă, alături de Regele Mihai: cununia şi nunta au fost organizate în Grecia, de Familia Regală a Greciei cu care era rudă prin Mama Sa, Regina Elena, fiică şi soră de rege grec. Naş de cununie a fost Regele Greciei din acea vreme. La nuntă, Papa n-a permis celor două mame, Margareta de Danemarca şi Elena- Regina Mamă a României, să participe la eveniment, deşi au fost în audienţă la Marele Prelat. Atunci, în acea zi, au sădit doi puieţi, în amintirea evenimentului.

Când am anunţat la Arad că Biserica Romano – Catolică vrea să facă această cazare, s-au opus, pentru că, în acest caz presa ar fi sărit pe Biserica Ortodoxă şi pe Daniel. A urmat o perioadă de agitare din partea mea, nu ştiam cum să fac, însă în urma comentariilor din presă împotriva lui Daniel, am fost anunţată, pe la ora 12, că Mitropolia se va ocupa de cazare. În apartamentul rezervat, trebuia pregătit totul până la ora 15:30, când am plecat pe traseu, mai exact, la cabana Schitu-Duca unde era stabilit punctul de întâlnire. La uşa apartamentului am lăsat-o pe Jana Ghemeş, o bătrână, mare anticomunistă şi înfocată regalistă. Mi-a fost frică să nu intre cineva din personalul Hotelului „Traian”, cu altă cheie şi să introducă în sticle, cu ajutorul seringilor, ceva nepotrivit. (VA URMA)

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus