Palatul Knossos din Heraklion şi civilizaţia minoică (I)

Palatul Knossos din Heraklion şi civilizaţia minoică (I)

O vorbă din bătrâni spune că orice legendă conţine şi un sâmbure de adevăr. Trecând însă peste legenda Minotaurului şi a labirintului unde şi-a dus viaţa această creatură fantastică, ne oprim asupra civilizaţiei minoice, dezvăluită de descoperirile făcute la palatul Knossos din capitala insulei Creta- Heraklion.

La doar 5 km de Heraklion, situat pe vârful dealului Kefala ( Căpăţână), se află ruinele palatului Knossos, aşezare care se întinde pe câteva zeci de hectare, unde s-a dezvoltat cu aproape 5500 de ani în urmă ( anul 3500 î.H) o civilizaţie extraordinară, numită civilizaţia minoică. Interesant e că numele dat acestei civilizaţii nu s-a găsit menţionat în nici un izvor scris, descoperindu-se în înscrisuri doar numele palatului, Knossos.

Descoperirea acestui obiectiv istoric se datorează unui englez, sir Arthur Evans care, pasionat fiind de cultura greacă, de mitologie şi văzând că la Londra au fost aduse nişte pietre inscripţionate cu diverse semne, a vrut să afle mai mult despre ele. S-a interesat şi a aflat că provin din agora Atenei. Şi pentru că era un om cu bani, a plecat în documentare la Atena unde a aflat că aceste pietre provin din Creta. A plecat în insulă şi a iniţiat săpături în centrul acesteia, dar nu a descoperit nimic. În anul 1853 insula Creta era sub ocupaţie turcă iar cretanii purtau războaie de independenţă. Sfătuit fiind de către un arheolog localnic, sir Arthur Evans se duce la Knossos să cumpere terenul. În 1893 reuşeşte să facă actele de cumpărare, după ce acţiunea a durat foarte mult deoarece aprobarea a venit de la Constantinopol, în solicitare fiind trecută şi defrişarea terenului. Cum pe terenul respectiv era o plantaţie de măslini, întreaga operaţiune a durat circa şase ani. În luna martie a anului 1900 au început săpăturile arheologice. Cu o echipă alcătuită din 30 de bărbaţi puternici, sir Arthur Evans a reuşit să scoată imediat la iveală din pământ tot ceea ce se cunoaşte astăzi. Au fost descoperite circa 6000 de plăcuţe de ceramică cu trei tipuri de scriere: hieroglifă, alfa şi beta.

Sir Arthur Evans a dorit să descopere mormântul ultimului rege, să descopere coloanele înfăţişate peste tot în fresce şi să descifreze acele scrieri. Nu prea i-a reuşit poate şi pentru faptul că era un tip egoist şi nu a vrut să colaboreze cu nimeni timp de 36 ani. În anul 1936 organizează însă un seminar la Londra unde cunoaşte un tânăr de 15-16 ani, pasionat ca şi el de această cultură care, mai târziu, va fi cel care va descifra scrierea beta şi va face publice în anul 1957 textele găsite pe acele plăcuţe de ceramică.

Civilizaţia minoică s-a dezvoltat în epoca bronzului, care începe din anul 3500 î.H. şi se termină pe la 1150 î.H. În acest an pe insulă ajunge din Europa un popor războinic, dorienii, care aduce cu el prelucrarea fierului, punând capăt epocii bronzului. (Va urma)

Carmen TIMOFCIUC

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus