O familie de evrei a revenit pe locurile natale după aproape șapte decenii

După aproape șapte decenii, dl. Eliezer Bromfeld, s-a reîntors într-o scurtă vizită, în orașul natal Botoșani. Copiii și nepoții săi au dorit să-i facă la împlinirea vârstei de 80 ani o mare bucurie, aceea de a vizita locurile natale și au organizat călătoria. Au apelat la serviciile d-nei Judith Amihai, ghid de limbă română, cu un master în creștinism, care a însoțit de multe ori pelerinii români în Țara Sfântă.

Înconjurat de membrii familiei sale în număr de 14, dl. Eliezer Bromfeld a ajuns ieri la Biserica Sf. Spiridon din Botoșani, unde a fost întâmpinat de părintele Vasile Acatrinei. De ce tocmai aici? Pentru că domnia sa a avut vie în amintire Biserica Sf. Spiridon, ca reper al existenței sale botoșănene. Soția preotului de atunci, preoteasa Ana Buhaciuc, i-a fost învățătoare la Școala nr. 2.

„România s-a schimbat foarte mult, este o țară mare și foarte frumoasă” –ne-a spus vizibil emoționat dl. Eliezer, care însoțit de familia sa a căutat să identifice la capătul străzii I.I. Brătianu, unde a fost casa în care a locuit acum șapte decenii.

D-na Judith ne-a povestit istoria acestei familii. Familia Bromfeld a venit în Botoșani din satul Hulub, când dl. Eliezer avea doar doi ani. În anul 1951, familia cu cei patru copii ai săi, a emigrat în Israel. Dl. Eliezer a ținut minte Biserica Sf. Spiridon, fiindcă a avut-o ca învățătoare pe soția preotului paroh de aici, din acea vreme, doamna preoteasă, și l-a avut coleg de clasă la Școala nr. 2 pe fiul acesteia, Dinu Buhaciuc, care trăiește în prezent la Suceava.

Dl. Bromfeld, ca mulți alți evrei care au plecat în Israel, nu și-a uitat locurile natale, și cu mari emoții a venit să le revadă. A avut ca reper în amintirile sale Biserica Sf. Spiridon și nu sinagoga, de care nu-și amintește unde era. Biserica arată și acum ca atunci, Doamna preoteasă din anii 50 i-a fost învățătoare. Am vorbit cu nepoata acesteia, d-na Octavia Buhoci, întrebând-o dacă bunica i-a povestit despre această familie” – ne-a spus părintele Vasile Acatrinei.

04

 

 

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus