Naţiunile Unite de la Laurian – tinereţe, energie, clasă, dar fără etichete

23Laurienii au încheiat în forţă şcoala înaintea vacanţei de Paşte prin organizarea celei de-a VI-a ediţii a dezbaterii BTMUN (Botoşani Model United Nations). Timp de trei zile peste 100 de tineri din judeţul gazdă, dar şi din Iaşi, Bucureşti, Gura Humorului, Timişoara şi Vrancea s-au întâlnit la Colegiul Naţional „August Treboniu Laurian” pentru a se întrece în a-şi demonstra priceperile în arta dezbaterii, în stăpânirea limbii engleze şi în puterea de a înţelege fenomenele îngrijorătoare de pe mapamond.
Prin specificul său, concursul-conferinţă desfăşurat în limba engleză reprezintă o simulare a unei conferinţe a Naţiunilor Unite, este adresată tuturor elevilor de liceu, precum şi elevilor din anul terminal al gimnaziului, pasionaţi de dezbatere. Participanţii îşi asumă rolul de ambasador al uneia dintre cele 193 de ţări membre ale ONU, iar scopul este acela de a aborda teme de actualitate din realitatea globală, urmărindu-se în mod simultan atât conectarea tinerilor la problemele cu care se confruntă statele Naţiunilor Unite în prezent, cât şi dezvoltarea abilităţilor de dezbatere, cooperare şi negociere,vorbire în public şi comunicare într-o limbă străină.

Deschiderea a avut loc vineri, 30 martie, atunci când alături de directorii colegiului, Mihaela Prăjinariu şi Ioan Onofrei, au fost principalul profesor coordonator Ovidiu Leonte, deputatul Tamara Ciofu şi inspectorul şcolar Rodica Mighiu.

A fost apreciat de delegaţi mesajul transmis cu această ocazie de deputat, cunoscut fiind ca apropiat al colegiului botoşănean. Tamara Ciofu a lansat delegaţilor provocarea de a dezbate şi a găsi soluţii pentru o serie de probleme stringente ale prezentului românesc precum abandonul şcolar şi discriminarea de gen, oferindu-se să preia propunerile tinerilor şi să le transforme în iniţiative legislative.

Pe parcursul celor trei zile participanţii au făcut parte dintr-unul din cele cinci comitete, mai exact Drepturile Omului, ECOSOC, Politic, UNESCO, al cincilea fiind introdus în această ediţie şi anume Crisis Committee. Temele abordate s-au axat pe combaterea stereotipurilor, discriminării şi etichetării, şi de această dată scopul principal al delegaţilor a fost acela de a-şi convinge colegii de comitet să voteze rezoluţiile sau amendamentele sprijinite de ei. În final au fost premiaţi 15 participanţi, consideraţi „the best delegates”. Au primit distincţii elevi ai Laurianului, dar şi ai Colegiului Eminescu din Botoşani, alături de delegaţi din Iaşi şi Gura Humorului.

„În fiecare an de liceu m-am implicat în organizarea acestui eveniment care impresionează prin unicitate la nivelul judeţului, prin condiţiile oferite celor veniţi din afară şi care găsesc la Laurian un raport foarte bun între preţ şi calitate şi mă refer la cazare şi masă. Mi-a făcut plăcere să moderez această ediţie şi să fiu printre organizatori până la capăt.”, ne-a explicat Şerban Oboroceanu, elev în clasa a XII-a a ATL-ului, cel care a moderat conferinţa cu gândul deja la Academia Tehnică Militară din Bucureşti.

 

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus