Muzica de film și titanii din spatele ei

Muzica de film este cea care ne încântă și ne sedimentează emoțiile trăite la vizionare. Dar cine sunt cei mai celebri compozitori de muzică de film?

Maurice Jarre e cel mai notoriu compozitor al muzicii de film, perioada lui de glorie fiind anii 1960.  Lawrence al Arabiei (1962) sau Doctor Jivago (1965) – ambele coloane sonore premiate cu Oscar sunt creații nemuritoare. Ultima coloană sonoră memorabilă e cea din thrillerul Atractie fatala (1987).

Un alt compozitor celebru este Bernard Herrmann, cel care a compus melodia din filmul Psycho (1960.A ccompus și muzica filmelor Vertigo, Omul care stia prea multe, La nord prin nord-vest , Fahrenheit 451 (1966), Soferul de taxi (1976).

Ennio Morricone este un alt compozitor de talent al muzicii de film. Marele regizor Sergio Leone datorează cariera lui Morricone. Muzica din Cel bun, cel rău, cel urât (1966) este apreciată și azi de milioane de oameni. În 2007 Ennio Morricone a primit un Oscar onorific pentru întreaga carieră, fiind unul dintre puținii compozitori laureați cu această distincție.

Grecul Vanghelis e și el pe podium. După coloana sonoră de la Carele de foc ale zeilor (1981), a performant in Blade Runner (1982) , Cucerirea Paradisului (1994), Alexandru (2004).

John Williams este un alt titan, compunând muzica din seria Indiana Jones la ET – Extraterestrul, Jurassic Park, Superman, filmele din seriile Harry Potter sau Singur acasă, Lista lui Schindler și Războiul stelelor.

James Horner s-a impus cu coloana sonoră din ceeleebrul film în Alien (1986). A continuat, cu melodii superbe compuse pentru filme ca Braveheart (1994), O minte stralucita (2001) sau Avatar (2009). Pentru muzica pentru filmul Titanic (1997) a obținut Oscarul pentru cea mai buna coloană sonoră, melodia „My Heart Will Go On”, interpretată de Celine Dion, devenind unul dintre hiturile nemuritoare al e cinematografiei.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus