Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: ”Am trecut prin a doua cocoașă, mai agresivă decât primul val al pandemiei. Nu ajungeam aici dacă după 15 mai se respectau regulile ”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: ”Am trecut prin a doua cocoașă, mai agresivă decât primul val al pandemiei. Nu ajungeam aici dacă după 15 mai se respectau regulile ”

România a trecut prin a doua cocoașă mai agresivă decât primul val al pandemiei de COVID-19, iar dacă ar fi fost respectate regulile stabilite în momentul relaxării, 15 mai, nu am fi ajuns în această situație, afirmă ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. El spune că la acest moment în spitalele din România sunt “spre 1.034″ de paturi de terapie intensivă, la ATI fiind internați 473 de pacienți.
Tătaru a făcut aceste declarații marți, la Oradea, întrebat dacă nu este periculoasă relaxarea din ultima perioadă.
“Am văzut a doua cocoașă, a doua fază a primului val pandemic, care a fost mai agresivă decât primul val. (…) Când am făcut măsuri de relaxare, începând din 15 mai, le-am făcut în baza unei scăderi a numărului de cazuri. În măsura în care se respectau aceste reguli, nu trebuia să trăim a doua cocoașă”, a afirmat ministrul Sănătății.

El a precizat că la acest moment în spitalele din România sunt “spre 1.034″ de paturi de terapie intensivă complet dotate, la ATI fiind internați 473 de pacienți.
“În condițiile în care avem un număr mare de cazuri, avem și o adresabilitate și o încărcare pe terapie intensivă. Terapia intensivă este segmentul sanitar care trepidează la un moment dat: am plecat cu un număr limitat de paturi bine dotate, acum avem spre 1.034 de paturi complet utilate și 473 de cazuri la ATI”, a afirmat ministrul Sănătății.
Tătaru a mai spus că acest moment poate fi gestionat, dar nu poate fi lăsat doar în baza corpului medical. El a precizat că peste 4.000 de cadre medicale și personal auxiliar din spitale s-au infectat cu noul coronavirus.
Potrivit ministrului, dacă într-o primă fază autoritățile s-au confruntat cu pacienți asimptomatici care cereau externarea, acum se confruntă cu asimptomatici care, văzând evoluția bolii, refuză să iasă din spital.
(hotnews)

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus