Ministrul Petre Daea face minuni la Botoşani •Sistemul de irigaţii din judeţ este repornit obiectiv cu obiectiv

daea2.daea5daea3Un ministru, mult mai tehnocrat decât cei catalogaţi cu acest titlu din guvernările precedente, a făcut şi face minuni în judeţul Botoşani.

Sistemul de irigaţii moştenit de la regimul comunist, abandonat odată cu desfiinţarea agriculturii de stat şi lăsat în paragină timp de aproape trei decenii, este repus în funcţiune, obiectiv cu obiectiv, cu fonduri guvernamentale, sub directa îndrumare a ministrului agriculturii Petre Daea.

Anul trecut a fost făcută prima mare investiţie după 1989 în sistemul de irigaţie din judeţ, peste jumătate de milion de lei, fondurile guvernamentale fiind dirijate pentru reabilitarea celor patru staţii de pompare de la Manoleasa ce au capacitatea de a iriga 3000 de hectare. Fermierii din zonă, reuniţi într-o organizaţie a utilizatorilor de apă pentru irigat, beneficiază gratuit de acest serviciu,  peste 1000 hectare fiind deja irigate.

Luni, ministrul Daea a ajuns din nou în judeţul Botoşani pentru a participa de această dată la punerea în funcţiune a celui de-al doilea obiectiv, respectiv Staţia de pompare a apei de la Stânca –Ştefăneşti şi la reumplerea canalelor de irigaţii Ştefăneşti-Ripiceni de către specialiştii Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare -Unitatea de Administrare Botoşani. Această investiţie se ridică la suma de 748.000 lei şi ea va permite irigarea cu apa Prutului a peste 3000 hectare.

Anul acesta, conform programului, vor fi modernizate trei noi amenajări de irigații, la Stânca-Ripiceni, la Curtești şi la Movileni-Havârna, cu fonduri alocate în valoare de 900.000 de lei.

În judeţul Botoşani, înainte de 1989 au fost realizate 12 amenajări pentru irigaţii, dintre care doar două au fost păstrate în stare bună de conservare şi două în stare acceptabilă. Restul pur şi simplu au dispărut. Pompele, motoarele şi reţelele de conducte au fost furate, clădirile lăsate în paragină iar şanţurile dalate.Programul de reabilitare a sistemului de irigaţii din judeţ va continua cu reconstrucţia staţiilor. Fermierii botoşăneni vor primi finanţări de până la 1,5 milioane euro, prin submăsura 4.3, pentru a extinde reţeaua de irigaţii.

Ce înseamnă aceste investiţii pentru agricultura botoşăneană, numai cei care au muncit şi muncesc în acest domeniu ştiu să aprecieze.

Este de admirat tenacitatea cu care d-na senator Doina Federovici, căreia i s-a alăturat apoi şi colegul parlamentar Lucian Trufin, a susţinut cu succes la Guvern reabilitarea sistemului de irigaţii din judeţ, care iată, este realizat pas cu pas.

daea1.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus