Ministrul Culturii, întrebat despre banii alocați  noii clădiri a Operei ieșene

Ministrul Culturii, întrebat despre banii alocați noii clădiri a Operei ieșene

COMUNICAT DE PRESĂ

După ce anul trecut Ministerul Culturii și Identității Naționale a promis că urmează să finanțeze construirea unei noi clădiri destinată Operei Naționale Române din Iași, Senatorul USR Dan Lungu i-a solicitat recent informații Ministrului Valer-Daniel Breaz referitoare la proiect. Astfel, într-o întrebare adresată acestuia, pe data de 11.03.2019, Senatorul Dan Lungu a solicitat valoarea finanțării destinată construirii noi clădiri a operei ieșene, data exactă la care finanțarea va fi alocată și indicarea momentului precis al începerii lucrărilor la viitoarea construcție.

Potrivit informațiilor presei ieșene, Ministrul Culturii a aprobat, în cursul verii anului trecut, finanțarea acestei clădiri destinată operei, într-un program amplu, care, conform celor specificate la momentul respectiv „vizează achiziția de imobile, monumente istorice, construirea de obiective cu destinație culturală și realizarea de lucrări de reabilitare, consolidare, restaurare și punere în valoare a celor deja existente”. După aprobarea acestei finanțări, Primăria a demarat, conform explicațiilor unuia dintre viceprimarii Municipiului Iași, un Plan Urbanistic Zonal pentru a reuși să transfere, în cele din urmă, terenul vizat către Ministerul Culturii și Identității Naționale. Acest teren va fi singurul pe care, la momentul actual, Primăria Municipiului Iași îl are disponibil în zona centrală, respectiv terenul de 10.000 mp, situat pe strada Elena Doamna, în vecinătatea turnului Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Acestei intenții de construire a unei clădiri destinate operei ieșene, autoritățile locale i-au adăugat și intenția de construire a unui parc și, în colaborare cu cei 23 de proprietari ai suprafeței totale de aproape 13.000 mp, de realizare a unei parcări subterane.

Aprobarea acestei finanțări din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale nu poate decît să ne bucure – atît pe mine, cît și întreaga comunitate locală. Dat fiind însă faptul că aceasta a fost aprobată în vara anului trecut, iar în ultimele luni Ministerul nu a mai dat niciun semn care să ne îndemne să credem că acest lucru ar fi unul complet realizabil, semnalările autorităților publice ieșene și ale presei locale au fost mai mult decît potrivite. Iașul are nevoie de o clădire a Operei Naționale Române,iar existența acesteia ar contribui, cu siguranță, la creșterea interesului pentru cultură al ieșenilor și ar mai pune o cărămidă la consolidarea domeniului cultural care, în România, e din ce în ce mai șubred”, a menționat Senatorul USR Dan Lungu.

Întrebarea acestuia, adresată Ministrului Culturii, poate fi citită aici: https://www.senat.ro/PDFIntrebari/b%20lungu%20d%202478%20a%20in.pdf

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus