„MICA UNIRE” DIN APARTAMENTUL SCRIITOAREI PANDELICA RADEŞ

TABLETA de MANOLE GEORGICĂ

Pandelica Radeş este o poetă care cântă şi plânge partea de nord a Bucovinei şi Basarabia, adică tocmai acele teritorii furate de sovietici. De ce plânge în momentele de tristeţe şi cântă prin vers aceste plaiuri româneşti? Spune poeta: „Pentru că sunt legată de aceste teritorii prin sângele patern. Tatăl meu se născuse şi crescuse în satul Mihoreni din Plasa Herţa, judeţul Dorohoi. Acest judeţ era format din trei Plase: Herţa, Siret şi Başeu. Tatăl meu vine din Plasa Herţa şi se angajează în Plasa Başeu, unde se şi căsătoreşte şi mă nasc eu. După Al Doilea Război Mondial, când s-a trasat hotarul nou dintre România şi URSS, din cele 30 de sate ce formau Plasa Herţa, 27 au fost trecute la URSS, azi Ucraina, formând raionul Herţa, doar 3 sate rămânând în România. Pe parcursul anilor, raionul Herţa a mai pierdut trei localităţi care au fost trecute la raionul Hliboca: Puieni, Tureatca şi Sinăuţi”.

În preajma sărbătoririi Micii Uniri, poeta a avut surpriza plăcută să fie vizitată de trei mari personalităţi culturale, veritabili vectori ce pot contribui la realizarea visului de o viaţă a românilor şi a poetei: reîntregirea neamului românesc şi prin teritorii. Una dintre personalităţi este Iurie Levcic, preşedintele Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi, şeful redacţiei emisiuni televizate în limba română de la Compania Teleradiodifuziune Cernăuţi, membru al Uniunii Jurnaliştilor din Ucraina. Pentru ca momentul să fie plin de încărcătură emoţională, categoria filozofică de simultaneitate a făcut să fie prezenţi şi soţii Valeriu Saharneanu şi Maria Bulat-Saharneanu, primul fiind un cunoscut jurnalist şi analist politic basarabean, iar Doamna Maria fiind sufletul românesc al postului „Radio Vocea Basarabiei”. S-au depănat amintiri din anii din urmă, când amfitrioana era în puterea vârstei şi acţiona neobosit pentru restabilirea în fapt a adevărului istoric: reîntregirea teritorială a neamului şi readucerea României la forma de regat. S-au luat angajamente care au vizat susţinerea românilor şi românismului din teritoriile ocupate. Vizita celor trei mari personalităţi unioniste ale timpului actual, discuţiile purtate cu Pandelica Radeş, au evidenţiat un naţionalism de factură modernă, unul specific spiritelor dominate de un înalt grad de patriotism şi care au legiferat din nou vizionarismul poetei. În final, Pandelica Radeş, cu sufletul radiind de bucurie, de la înălţimea vârstei pe care o are şi care îi creează probleme de sănătate, a zis: „Un român din Cernăuţi, doi români din Basarabia şi un român din România, iaca Mica Unire din apartamentul meu. Fie ca să se împlinească şi la nivel de ţară!”

 

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus