Medic epidemiolog: Să spui că nu există acest virus e ca și cum ai nega existența cancerului. E o tendință tot mai mare de negare. Respectați măsurile simple de protecție, situația scapă de sub control! Noi mai avem patru locuri libere la terapie intensivă, atât!

Medic epidemiolog: Să spui că nu există acest virus e ca și cum ai nega existența cancerului. E o tendință tot mai mare de negare. Respectați măsurile simple de protecție, situația scapă de sub control! Noi mai avem patru locuri libere la terapie intensivă, atât!

Directorul Direcției de Sănătate Publică Cluj, Mihai Moisescu, care este și medic epidemiolog, atrage atenția în privința creșterii accentuate a numărului de cazuri de Covid-19. Medicul face un apel public și îi îndeamnă pe oameni să respecte măsurile de protecție.

 La Cluj în cele două spitale care tratează pacienții cu Covid, Spitalul de Boli Infecțioase și cel de Pneumoftiziologie mai sunt 4 locuri libere pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă.

„Sunt probleme în toată țara, după cum ați văzut. Noi mai avem patru locuri la ATI, atât. Nici asta nu e suficient să înțeleagă lumea că e gravă situația?”, spune Moisescu.

Șeful DSP Cluj sesizează o tendință tot mai ridicată de negare în rândul populației.

„Numărul celor care nu cred în virus sau spun că e ceva banal este în creștere și nu înțeleg de ce. Lumea s-a relaxat mult prea repede, mult prea ușor, iar virusul circulă în comunitate. Să spui că nu există acest virus e ca și cum ai nega existența cancerului. Ce să mai spună medicii aceștia care sunt acolo cu pacienții? Ce mai pot spune când văd că nu mai cred oamenii că suntem în criză și nimeni nu vrea să asculte? Să nu simtă frustrare? Sunt oameni care stau de luni de zile departe de familii și apar anumite persoane care vorbesc cu multă lejeritate despre conspirații și mai știu eu ce fabulații”, a declarat Moisescu pentru G4media.ro.

În continuare, doctorul face un apel la populație și îi îndeamnă pe oameni să respecte măsurile de protecție. Riscul cel mai mare este ca alte spitale să reintre în lupta anti-Covid, iar în acest fel pacienții vor avea de suferit, fiindcă vor rămâne din nou fără asistență medicală la îndemână.

„Înțelegeți oameni buni că virusul acesta există, nu avem un vaccin pentru el și pentru a trece peste această perioadă e nevoie de un efort comun al întregii societăți. Soluții? Nu le înțelege, observ, mai nimeni acum, deși sunt foarte simple și la îndemână: adică să purtăm măști, să ne spălăm pe mâini, să evităm aglomerația, lucruri simple. Nimeni. De ce? Pentru ce stau medicii în spitale și tratează acest virus? Fiindcă nu există? Riscul e foarte mare. Avem transmitere comunitară. Cine și ce să mai spună? Dacă nu putem sa fim atenți… Vor intra alte spitale în tratarea Covid și atunci e foarte greu din nou pentru toată lumea. Relaxarea aceasta e prost înțeleasă de multe persoane. Externare? E un risc foarte mare pentru toată lumea. Recomandarea mea ar fi să se respecte spitalizarea de 10 zile, inclusiv de către cei asimptomatici”, a mai spus medicul.

Violeta Briciu, director medical la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj, unul dintre principalele centre regionale care tratează pacienți cu Covid-19, a spus recent pentru Actualdecluj.ro: „Încercăm să discutăm cu fiecare pacient în parte, să venim cu argumente medicale prin care sperăm să-i convingem să respecte izolarea, să rămână în spital. Deși unii nu prezintă simptome, ele pot apărea după 6-7 zile. Recomandarea noastră este să respecte măcar acel interval de 10 zile de stat în spital. (…)

Dacă te externezi și nu ai un loc sigur unde să stai, pot apărea breșe și apare un risc în familie. E argumentul cel mai puternic, fiindcă contagiozitatea e crescută, riscul de infectare e ridicat. Pornim mereu de la speranța că oamenii vor înțelege, dar lucrurile pot scăpa de sub control, iar reversul ar fi un număr foarte mare de pacienți care se vor adresa spitalului. Pot cere extenare inclusiv cei cu simptome. Este un risc foarte mare. (….) Sunt medici care lucrează foarte mult, care sunt în prima linie de atâtea luni și care duc o muncă extraordinar de complicată, cu mari sacrificii. Nu trebuie să primim flori ca și medici, nu e nevoie de asta, nu suntem eroi, dar mi-ar plăcea ca munca noastră, a doctorilor, să nu fie denigrată. Munca colegilor mei. Sunt persoane care nici acum nu cred în existența acestui virus, persoane care consideră că acest virus nu înseamnă nimic. Când citesc aceste mesaje care circulă pe facebook, în spațiul public, simt revoltă, supărare și neputință. Nu știm ce le-am putea spune oamenilor ca să creadă, nu știu, efectiv. Unii nu pot să asculte, nu-mi dau seama. Îmi pare rău, dar măcar nu denigrați munca medicilor,”

Un alt medic din Cluj, radiologul Iulia Trifu, a povestit pentru g4media.ro cum sunt afectați plămânii pacienților cu Covid-19.

g4media

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus