Lista celor 22 de procurori europeni a fost finalizată. România va fi reprezentată de Laurențiu Borcoman de la DIICOT Brașov/ Kovesi: Am început discuțiile despre numărul necesar de procurori europeni delegați în România

Lista celor 22 de procurori europeni a fost finalizată. România va fi reprezentată de Laurențiu Borcoman de la DIICOT Brașov/ Kovesi: Am început discuțiile despre numărul necesar de procurori europeni delegați în România

Lista celor 22 de procurori europeni a fost finalizată, a transmis Consiliul European luni. România va fi reprezentată de procurorul DIICOT Brașov, Cătălin Laurențiu Borcoman.

Laura Codruța Kovesi a declarat pentru G4Media că a început discuțiile cu autoritățile din România privind numărul necesar de procurori care pot fi delegați de țara noastră.

Fosta șefă DNA susține că este important să se ajungă rapid la un acord privind numărul de procurori europeni delegați pentru a nu amâna începerea EPPO, ținând cont și de durata de procesului de selecție și numire care trebuie să aibă loc.

Numărul procurorilor europeni în fiecare stat membru se aprobă de procurorul-șef european, după consultarea autorităților relevante ale statului membru și ajungerea la un acord cu acestea.

  • ”Numirea de astăzi a celor 22 de procurori europeni de către Consiliu este un pas important și necesar în operaționalizarea Parchetului European. Următorul pas este numirea procurorilor europeni delegați în fiecare stat membru participant la EPPO. Procurorii europeni delegați vor efectua investigațiile în toate cazurile care sunt de competența EPPO, având și competența de participa în aceste cauze în fața instanțelor de judecată și de a exercita căile de atac disponibile în conformitate cu dreptul intern.
  • Numărul procurorilor europeni în fiecare stat membru se aprobă de procurorul-șef european, după consultarea autorităților relevante ale statului membru și ajungerea la un acord cu acestea.
  • Am început discuțiile cu autoritățile române privind numărul necesar de procurori europeni delegați in România. In aceste consultări am în vedere faptul că EPPO are o competență obligatorie, precum și faptul că Parchetul European a fost creat pentru a îmbunătăți nivelul actual de protecție al fondurilor europene.
  • Este important să ajungem rapid la un acord privind numărul de procurori europeni delegați pentru a nu amâna începerea EPPO, ținând cont și de durata de procesului de selecție și numire care trebuie să aibă loc.
  • În același timp, trebuie să avem în vedere contextul european privind negocierile privind bugetul multianual pentru perioada 2021-2027 și planul de redresare, precum și rolul cheie pe care Parchetul European îl va juca in protejarea unui buget UE crescut semnificativ”, a declarat Laura Codruța Kovesi pentru G4Media.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus