LIMBA ROMÂNĂ LA SECOND HAND- Puncte de vedere -Maria BACIU

LIMBA ROMÂNĂ LA SECOND HAND- Puncte de vedere -Maria BACIU

Nu sunt politician. Nici analist politic nu sunt. Sunt profesor de limba română şi mă deranjează cumplit să aud, pe varii posturi tv., cum e stâlcită, agresată, batjocorită etc. limba română, cu deosebire, de unii oameni politici, aflaţi în fruntea ţării. E drept că oratoria nu e la îndemâna oricui. Dar bunul simţ, eleganţa exprimării, responsabilitatea comunicării, atitudinea faţă de limba în care te exprimi, obligă, pentru că tu, cel de la Tribună, eşti exemplu pentru naţiune.

Dacă aţi absolvit măcar liceul, aţi făcut cunoştinţă cu opera unui mare orator, Titu Maiorescu, operă care v-ar fi servit drept model de vorbire aleasă. Pesemne că nu i-aţi acordat atenţie la vremea respectivă, neştiind cât de sus vă veţi cocoţa într-un viitor benefic vouă. Nu vi se pare nici acum important să vorbiţi civilizat, după ceea ce ne e dat să auzim.

Însoţite de gesturi de prost gust, unul dintre dumneavoastră, de la Tribuna Parlamentului, adresa opozantului său politic, cuvinte „ca la uşa cortului”, printre care : „prost”, „incapabil”, „incult”, „mincinos” etc., într-o frazare bolovănoasă şi bolnăvicioasă, cu toată convingerea lui de mare politician, neglijând faptul că, în funcţia domniei sale, cultura politică nu e de neglijat ! Nici cultura, în general, fără de care sărăceşti şi devalizezi limba în care te exprimi.

Considerăm că Parlamentul unei ţări nu e cel mai indicat loc în care să-ţi onorezi colegii, fie ei şi din opoziţie, „în stil birjăresc”.

Ce să învăţ eu, ce să înveţe elevii, ce să înveţe poporul român dintr-o atât de şubredă morală ?!

Limba română, domnilor, este partea constitutivă şi indispensabilă a existenţei poporului. Am mai spus-o. Dacă Eminescu a dat strălucire, cu genialitate, acestei limbi, valorificând-o, artistic, la cel mai înalt nivel posibil, dacă Emil Cioran a considerat că limba română este printre puţinele limbi apte pentru poezie, dumneavoastră vă bateţi joc de ea, vulgarizând-o prin violenţa în exprimare, prin mojicie, grosolănie, bădărănie etc.

Nici nu ne mai mirăm că în 30 de ani a fost distrusă Şcoala Românească, pe la conducerea căreia au trecut, de-a călare, zeci de Miniştri, străini sau neinteresaţi de problemele acestui crucial sector de activitate pentru naţiune. Un popor de cadre didactice este chinuit, fără vină, trebuind să parcurgă programe şcolare şi manuale „de doi bani”, făcute „la botul calului”, fără logică şi perspectivă.

Dacă dumneavoastră vă exprimaţi la nivelul pe care îl arătaţi zilnic înseamnă că situaţi poporul la „subsolul” în care vă aflaţi.. E necesar să învăţaţi de la popor să-i vorbiţi frumoasa limbă.

 

 

 

 

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus