Laika, comemorată la 60 de ani

Laika, cățelușa care a zburat în spaţiu în urmă cu 60 de ani, pe 3 noiembrie 1957, o căţeluşă fără stăpân găsită pe străzile din Moscova, a fost comemorată joi. Capsula orbitală nu era echipată cu sisteme care ar fi putut să îi asigure revenirea în siguranță pe Terra, iar Laika a murit la câteva ore după lansare.

Pentru a se obișnui cu zborul spațial într-o capsulă presurizată și cu o lungime de 80 de centimetri, câinii au fost plasați în cuști din ce în ce mai mici, își reamintește o specialistă rusă. Animalele erau plasate într-o centrifugă care simula accelerarea suportată la decolarea unei rachete, erau supuse unor zgomote care le imitau pe cele prezente în interiorul unui vehicul spațial și erau hrănite cu „mese spațiale, preparate sub forma unui jeleu. Laika, o cățelușă fără stăpân și orfană, în vârstă de aproximativ trei ani și cântărind șase kilograme, a fost găsită pe străzile din Moscova, la fel ca toți ceilalți „candidați” a explicat specialista rusă, aflată în prezent la conducerea unui laborator din cadrul Institutului de Cercetări Medico-Biologice din Moscova. Candidații trebuiau să fie „fotogenici”, iar numele lor erau alese pentru a marca pozitiv opinia publică.

Laika – termenul rusesc pentru verbul “a lătra” – a fost selectată din alte cinci sau șase concurente, grație inventivității sale, caracterului ei deosebit de docil și privirii sale ce părea ușor întrebătoare. Lansarea satelitului Sputnik 2, la bordul căruia se afla Laika, ce a avut loc pe 3 noiembrie 1957 la ora 05.30 (ora Moscovei, n.r.) din Kazahstan, de pe viitorul cosmodrom Baikonur, “nu lăsa să se întrevadă nimic rău”, își amintește Adilia Kotovskaia. Dintr-o dată, după a noua rotație efectuată în jurul Terrei, temperatura din interiorul capsulei în care se afla Laika a început să crească și a depășit 40 de grade Celsius, din cauza lipsei unei protecții suficiente contra radiațiilor solare. Rezultatul: Laika, care ar fi trebuit să rămână în viață între opt și zece zile, a murit la câteva ore după lansare, din cauza căldurii și a deshidratării.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus