La Ein Karem, în patria  Sfântului Ioan Botezătorul

La Ein Karem, în patria Sfântului Ioan Botezătorul

La sud-vest de Ierusalim, la o mică distanță (circa 7,5 km) se află localitatea Ein Karem ( în traducere Fântâna din Vie) numită de Evanghelistul Luca „ţinut muntos” şi „cetate a seminţiei lui Iuda”.

Cu două mii de ani în urmă, aici s-au petrecut o serie de evenimente remarcabile ale istoriei Noului Testament.

La Ein Karem, deasupra casei în care au locuit Elisabeta și Zaharia, părinții Sfântului Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului Hristos, s-a ridicat o biserică cu hramul sfântului.

Aici a fost locuinţa Preotului Zaharia, tatăl Botezătorului, iar un loc străjuit de două candele care nu se sting niciodată, este cel în care Elisabeta l-a născut pe Sfântul Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului.

Pentru a putea atinge locul acela sfânt, trebuie să îngenunchezi Atingând cu fruntea marmura albă parcă simți mângâierea harică a Sfântului, întru purificarea sufletului împovărat de păcate. Pe un perete din fața bazilicii, sunt table minuţios inscripţionate în mai multe limbi ale omenirii, printre care şi limba română, cu proorocia făcută de Preotul Zaharia la naşterea fiului său: „Binecuvântat este Domnul Dumnezeul lui Israel, că a cercetat şi a făcut răscumpărare poporului Său… Iar tu, pruncule, prooroc al Celui Preaînalt te vei chema, că vei merge înaintea feţei Domnului, ca să găteşti căile Lui, să dai poporului Său cunoştinţa mântuirii întru iertarea păcatelor lor, prin milostivirea milei Dumnezeului nostru, cu care ne-a cercetat pe noi Răsăritul cel de Sus, ca să lumineze pe cei care şed în întuneric şi în umbra morţii şi să îndrepte picioarele noastre pe calea păcii“.

În apropiere, izvorul, Fecioarei Maria, unde acum 2000 ani Maica Domnului s-a întâlnit cu Elisabeta, se află în același loc și are aceeași apă. Aici, Elisabeta îi aduce vestea Fecioarei Maria că îl va naște pe Mesia. Fecioara s-a mirat de această veste. Verișoara sa, Elisabeta, care până atunci fusese stearpă, era deja însărcinată în luna a șasea.

Astăzi, la Ein Karem se află Mănăstirea rusească Muntele (unde se păstrează cinstita icoană a Maicii Domnului din Kazan, un stâlp din casa sfântului proroc Zaharia şi a dreptei Elisabeta, piatra pe care a propovăduit Ioan Botezătorului); izvorul Maicii Domnului, care curge între mănăstirea rusească şi Mănăstirea franciscană al Vizitei, unde, conform tradiţiei, a venit Maica Domnului şi a stat la ruda ei Elisabeta; mănăstirile catolice a Surorilor Sionului (fondată în anul 1860) şi a Surorilor Rozariului (fondat în anul 1910).

492ae-israel2b20162b042icoana-de-la-intrarea-in-pestera-nasterii-sfantulu_1bb62c31566a95Ca pelerin la locul naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Ein Karem, aflat pe urmele paşilor săi pe unde a copilărit şi s-a nevoit, trăieşti emoţii şi bucurii aparte. La Izvorul Maicii Domnului, chiar dacă apa acestuia astăzi nu mai este potabilă, simpla ei atingere îţi dă fiori la gândul că şi Fecioara Maria s-a răcorit la apa izvorului de aici, în perioada şederii sale la bătrâna Elisabeta. Tradiţia ne spune că Maica Domnului a locuit aici trei luni iar pe locul în care cele două s-au întâlnit se înalţă astăzi Mănăstirea Vizitării, pe zidurile căreia se poate citi în zeci de graiuri ale pământului Imnul de laudă al Maicii Domnului: „Măreşte sufletul meu pe Domnul. Şi s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu, Că a căutat spre smerenia roabei Sale. Că, iată, de acum mă vor ferici toate neamurile…“ (Luca 1, 46-48).

La apa Iordanului

Se spune că regele Aramului era bolnav de lepră și nimeni nu știa să-l vindece.Acesta avea la curte o evreică care, vorbind cu soția regelui i-a spus acesteia că nu există o altă soluție decât să se ducă în Canaan, la proorocul Ilias și el îi va spune ce să facă ca să se vindece. Regel așa a și făcut. Proorocul i-a spus ca să se ducă să se scalde de șapte ori în râul Iordan. Regele, care era destul de arogant, a replicat: „ nu am eu destule râuri în Aram să mă scald, să mă duc într-un râu prăpădit!?” Însoțitorii lui l-au convins, spunându-i că Iordanul e aproape și că ar trebui să încerce. Regele s-a scăldat de șapte ori și s-a vindecat de lepră.

Râul Iordan a fost considerat sacru încă înainte de a se boteza Iisus în el. Se mai spune că atunci când Moise l-a traversat pentru a ajunge la Pământul Făgăduinței, acesta s-a făcut ca un podeț pentru ca să poată fi trecut ușor. Aici a propovăduit întoarcerea la credința adevărată Sf. Ioan Botezătorul. Acesta va fi ademenit de Salomeea și Irodiada și va fi decapitat în cetatea Macherus, reședința de vară a împăratului Irod Antipa, fiul lui Irod cel Mare.

Aflarea capului Sf. Ioan Botezătorul, pe Muntele Eleon

Se povestește că ucenicii Sf. Ioan Botezătorul, dupa ce acesta a fost decapitat, i-au luat trupul și l-au îngropat. Capul Sfântului nu a fost dat ucenicilor de către Irodiada. O femeie pe nume Ioana, ucenică a Sfântului, i-a găsit capul, l-a luat și l-a îngropat noaptea pe Muntele Eleon.

După o vreme, un om bogat și învățat, pe nume Inochentie, s-a călugărit și a cumpărat pământ pe muntele Eleon ca să-și facă o chilie. Săpând pentru fundație, a găsit capul Sf. Ioan Botezătorul și a început a-l cinsti cu mare credință. Simțindu-și sfârșitul aproape, acesta a îngropat capul lui Ioan în biserica sa, ca nu cumva să cadă în mâinile păgânilor care stăpâneau atunci Ierusalimul.

In sec. IV, doi monahi s-au hotărât să meargă la Ierusalim, să se închine. Acestora li s-a arătat în vis Sfântul Ioan și le-a spus unde se afla capul său. Ei nu au crezut până când sfântul nu li s-a arătat de mai multe ori. Au început să sape la locul arătat și spre mirarea lor au găsit vasul cu multcinstitul cap. Ei au ridicat o biserică mică, ca să fie marcat locul celei de-a doua aflări a capului Sf. Ioan Botezătorul.

De-a lungul veacurilor biserica a fost dărâmată de mai multe ori și reconstruită dar locul nu a mai fost niciodată pierdut, aflându-se în proprietatea Mănăstirii ortodoxe ruse de pe muntele Eleon.

Vasile TIMOFCIUC

( din volumul în pregătire ” Pelerinaj botoșănean în Țara Sfântă, Peninsula Sinai și Iordania”)

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus