La Botoşani s-au descoperit culturi ilegale de soia modificată genetic

În urma unor sesizări locale, venite din judeţul Botoşani, Greenpeace România a prelevat probe de soia în perioada august – septembrie 2014, din județul Botoșani. 10 din 10 probe testate – provenind din județul Botoșani – au ieșit pozitiv pentru organisme modificate genetic. Rezultatul testelor a fost atestat și de un laborator acreditat din Viena, Austria. În alte județe nu au fost identificate cazuri de cultivare ilegală a organismelor modificate genetic interzise. Greenpeace a contactat și autoritățile cu atribuții de verificare în domeniu – Comisariatele Județene ale Gărzii Naționale de Mediu și Direcțiile Agricole Județene, pentru a afla informații în legătură cu controalele efectuate, cu sesizările primite, cazurile de cultivare ilegală a OMG-urilor și măsurile luate în aceste cazuri. Răspunsurile primite de la autorități relevă că, până în prezent, nu a fost realizată nicio monitorizare pentru a identifica eventualele cazuri de cultivare ilegală a OMG-urilor interzise sau cele de contaminare în urma cultivării porumbului modificat genetic MON810, ori în urma cultivării soiei modificate genetic în mod legal (pre-2007) și ilegal (post-2007). De asemenea, în doar câteva locuri s-au efectuat controale. Din unele scrisori a reieșit chiar faptul că autoritățile cu responsabilități de monitorizare și control nu dispun de mijloacele necesare pentru a-și îndeplini atribuțiile, în speță de echipamente adecvate pentru testare și de laboratoare.

În prezent, singurele plante modificate genetic autorizate pentru cultivare în Europa și în România sunt porumbul MON810 și cartoful Amflora de la BASF. Mai multe țări europene, printre care și Austria, Franța, Germania, Grecia, Ungaria și Polonia, au interzis cultivarea de organisme modificate genetic.

În februarie 2013, Romania a semnat Declarația pentru soia nemodificată genetic, care presupune implicarea într-un proiect de sprijin pentru cultivatorii de soia nemodificată genetic din bazinul Dunării. România se alătură astfel țărilor riverane Dunării care au semnat deja declarația: Austria, Croația, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Ungaria, Slovenia, Elveția și regiunea Bavariei. Programul Danube Soya a fost înființat pentru a promova și răspândi cultivarea, procesarea și comercializarea de soia nemodificată genetic, de calitate certificată, în bazinul Dunării. Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea și garantarea unei surse de proteine nemodificate genetic pentru Europa.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus