Îndoiala care ne macină

Efectul Dunning-Kruger, numit şi efectul de supraîncredere/supraapreciere, denumeşte un mecanism de gândire care generează o eroare de autoevaluare, în virtutea căreia persoanele ignorante, incompetente îşi apreciază nivelul de inteligenţă, de cunoaştere şi de competenţă ca fiind cu mult mai ridicat decât în realitate. Mai pe înţelesul tuturor, oamenii inteligenţi au îndoieli, în timp ce proştii sunt plini de încredere. Acesta este demonstraţia ştiinţifică a unui adevăr pe care fiecare dintre noi îl poate constata în viaţa de zi cu zi, în epoca actuală şi mai ostentativ şi generalizat. Psihologii David Dunning, profesor la Universitatea Michigan, şi Justin Kruger, specialist în psihologia socială, de la School of Commerce, a Universităţii din New York, considerată a fi cea mai bună şcoală de business din Statele Unite ale Americii, au publicat în „Journal of Personality and Social Psychology“, o revistă ştiinţifică specializată în studiul personalităţii, toate studiile lor referitoare la acest efect. Concluziile celor doi sunt de-a dreptul stupefiante: persoanele incompetente tind să îşi supraestimeze nivelul de competenţă, adică nici măcar nu-şi dau seama că sunt incompetente; ele nu pot să recunoască nivelul de competenţă al celor cu adevărat competenţi. Există, totuşi, o speranţă: dacă o anume situaţie (studiu, formare, exerciţiu etc.) conduce spre o ameliorare semnificativă a nivelului de competenţă al unei astfel de persoane, aceasta ar putea recunoaşte şi accepta lacunele anterioare.

Ca să vă daţi seama de amploarea acestor ipoteze, iată care a fost împrejurarea care i-a condus pe cei doi cercetători spre aceste concluzii. În 1995, au aflat, din întâmplare, cum un infractor a putut să spargă o bancă în plină zi, fără să poarte mască şi fără alte măsuri de precauţie. A fost prins foarte repede, fiind uşor de recunoscut, iar declaraţia lui a fost stupefiantă, în sensul că a mărturisit că îşi dăduse cu suc de lămâie pe faţă şi a fost convins că, în felul acesta, a devenit invizibil pentru camerele de supraveghere.

Cu alte cuvinte, dacă aveţi dubii referitoare la vreo situaţie anume, este semn de inteligenţă şi nu vă lăsaţi păcăliţi de siguranţa afişată a celor de lângă voi. Poate ne vor ajuta aceste studii pe viitor. Poate.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus