Înălțarea Domnului – la Ierusalim, pe Muntele Eleon

Înălțarea Domnului – la Ierusalim, pe Muntele Eleon

În Ierusalim, pe Muntele Măslinilor cu vârful său Muntele Eleon, se află locul unde Iisus Hristos S-a ridicat la cer după 40 de zile de la Paște. Muntele este situat în partea de est a vechiului oraș Ierusalim, de care este despărțit prin Valea lui Iosafat. Pentru pelerinii veniți din toată lumea să se închine pe urmele Mântuitorului, acest loc are o importanță aparte. De altfel, imediat ce ajungi aici și pășesti pe aleile pavate armonios cu lespezi, străjuite de flori de toate culorile și de o mulțime de măslini, simți o încărcătură emoţională pozitivă ce îți anulează toate grijile cotidiene, te întărește, îți dă curaj și te îndeamnă la credință.

Ridicarea la cer a Fiului Domnului a fost marcată de câteva urme care dăinuiesc și după două milenii.

Capela Înălțării Domnului

inaltarea-ierusalim-26Respectând ceea ce scrie în sfânta Evanghelie, locul Înălțării Domnului a fost stabilit la distanța de o sâmbătă (adică 1232 metri sau pași) de Grădina Ghetsimani. Din păcate, în timpul invaziei musulmane, creștinii au pierdut locul, acesta fiind și în prezent în posesie arabă.

Pe Muntele Eleon, pe locul original al Înălțării lui Iisus, împărăteasa Elena a fost cea care construit prima biserică, ce a fost distrusă de perși în anul 614. Niște musulmani-mormoni, veniti din Egipt, au devenit proprietarii lăcașului de pe Muntele Măslinilor, ridicând o capelă, o moschee după modelul moscheii El-Aqsa și un minaret.

Urmele istoriei trecute se regăsesc în arhitectura Capelei Înălțării Domnului, un loc de închinăciune, atât creștin cât și musulman, fiindcă ridicarea la Cer a Mântuitorului este recunoscută și de către islam, chiar dacă nu este pomenită în Coran.

Astfel, pereţii exteriori ai capelei sunt decoraţi cu arce şi coloane subţiri de marmură de Carrara, într-o arhitectură specific musulmană, iar capitelurile care au fost adăugate în sec. XI-XII, sunt urma talpii Mantuitoruluiimpodobite cu ramuri si flori.

În această capelă, se găsește o bucată de stâncă încadrată într-o ramă, în care se vede săpată în ea o urmă de talpă. Se spune că aceasta este urma pe care a lăsat-o Mântuitorul atunci când S-a suit la cer.

Alături de grupul de pelerini botoșăneni care a ajuns aici însoțit de părintele Vasile Acatrinei de la Parohia Sf. Spiridon din Botoșani, ne-am închinat cu evlavie şi am sărutat piatra sfântă ce a fost martoră Înălţării la cer a Domnului nostru lisus Hristos. Nu se poate să nu trăiești aceste momente unice și să nu dai glas simțămintelor, cântând „Înălțarea”!

Apelând la istorie, sfintele evanghelii consemnează astfel cele din urmă cuvinte ale Mântuitorului înainte de Înălțarea la cer, adresate apostolilor: „Veţi lua putere, venind Duhul Sfânt peste voi, şi îmi veţi fi Mie martori în Ierusalim, în toată ludeea, în Samaria şi până la marginile pământului” (Faptele Apostolilor 1,8). Acestea zicând, „îşi ridică mâinile Sale şi îi binecuvânta. Şi pe când îi binecuvânta, S-a despărţit de ei şi S-a înălţat la cer” (Luca 24,50-51).

Doi îngeri în haine strălucitoare au apărut înaintea apostolilor spunând: „Bărbaţi galileeni, ce staţi căutând spre cer? Acest Iisus, care S-a înălţat de la voi spre cer, va veni aşa precum L-aţi văzut pe El mergând la cer“.

Biserica Înălțării Domnului

biserica-inaltarea-domnului-muntele-eleonUn al doilea lăcaș de închinare ce poartă binecuvântarea Înălțării Mântuitorului este Biserica Înălțării Domnului, care aparține Bisericii??????????????????????????????? Ruse. Acesta ne-a cucerit prin frumusețea frescelor, executate chiar de măicuțele care viețuiesc aici. Icoana Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare“, care se află chiar lângă Sfântul Altar, este o icoană care a săvârșit multe minuni.

Fiind zidit pe ruinele bisericii din secolul al IV-lea, înălţată de Sfânta împărăteasă Elena, acest așezământ monahal a luat ființă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea prin efortul celor doi ctitori, arhimandritul Antonin și egumenul Partenie. Părintele Antonin a fost cel care a cumpărat teren pe vârful Muntelui Măslinilor, iar în 1870, a construit biserica Inălțării Domnului împreună cu turnul clopotniță. În incinta bisericii, am avut fericirea de a vedea un altar de o frumuseţe aparte, la care creştini din toată lumea vin aici să se închine.

Cel care a întemeiat aici o obște monahală a fost însă părintele Partenie. Începând cu anul 1906, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a recunoscut în mod oficial mănăstirea. Maicile care viețuiesc aici sunt originare din Rusia, Arabia, România, Estonia, Australia și Germania. Am avut bucuria să întâlnim și noi câteva măicuțe românce, care s-au integrat în această mică comumanastirea-inaltarea-domnului-eleon-13nitate și care au fost foarte bucuroase văzând grupul nostru de pelerini. Aici funcționează în prezent două ateliere, unul de pictat icoane și celălalt de broderie, unde maicile își desfășoară activitatea zilnică.

În cadrul acestei biserici mai sunt și alte două paraclise: Biserica Aflării Capului Sfântului Ioan Botezătorul, unde poate fi admirată o pardoseală cu mozaicuri vechi de sute de ani, şi un al doilea paraclis, închinat Sfântului Filaret cel Milostiv.

În mijlocul bisericii închinate Sfântului Ioan, se poate vedea o scobitură în pardoseală, căptuşită cu mozaic, care atestă locul în care s-a aflat capul Înaintemergătorului.

În exteriorul acepasul Maicii Domnuluisteia, în partea dreaptă, protejată de un grilaj, se găsește piatra care păstrează urma piciorului Maicii Domnului când îl privea pe Fiul ei înălțându-se la Cer. Și aici ne-am închinat cu evlavie, atingând cu fruntea sfânta urmă.

*

Convinși fiind că un pelerinaj poate da o calitate aparte vieţii noastre, promitem să revenim pe aceste locuri sfinte unde îl întâlnim pe Dumnezeu în noi înșine și unde trăim o profundă bucurie duhovnicească.

Nici un efort nu e prea mare ca și dumneavoastră, stimați cititori, să ajungeți în Țara Sfântă, pe urmele Mântuitorului, ca simpli turiști.

După ce veți vedea și veți trăi niște momente unice, vă veți întoarce sigur, pelerini…

Vasile TIMOFCIUC

Jurnal de călătorie în Țara Sfântă”

 

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus