În Samaria, la fântâna lui Iacov, pe urmele  Sfântului  Mucenic Filumen – sfânt din secolul XX

În Samaria, la fântâna lui Iacov, pe urmele Sfântului Mucenic Filumen – sfânt din secolul XX

frearÎn pelerinajele pe care le organizează Biserica Sf. Spiridon din Botoșani, în colaborare cu Centrul de Pelerinaj Cuvioasa Parascheva din Iași, sub coordonarea părintelui Vasile Acatrinei, vizitarea Fântânii lui Iacov în Samaria, are o conotație aparte.

Acest loc biblic este legat de o întâmplare minunată, rămasă drept pildă pentru creştini, locul întâlnirii lui Iisus cu femeia samarineană. Dar el vorbește și despre un sfânt al secolului XX, Sf. Filumen, pe care biserica îl cinstește pe data de 29 Noiembrie.

Astăzi, mănăstirea ce adăpostește Fântâna Patriarhului Iacob- părintele celor 12 seminții ale lui Israel- fiul lui Isaac și nepotul lui Avraam patriarhul- ortodoxă greacă are hramul Sf. Mc. Filumen.

Dar iată care a fost martiriul acestui sfânt contemporan.

Sfântul Filumen  s-a născut într-o familie numeroasă și a avut un frate geamăn, Alexandru. El se numea de mirean Sofocle. Crescuți de o bunică, cei doi frați gemeni de mici s-au deosebit de ceilalți prin dragostea pe care o aveau față de Dumnezeu și de aceea de foarte timpuriu s-a aprins înlăuntrul lor dorul pentru viața monahală. În anul 1927, la vârsta numai de 14 ani au plecat împreună la Sfânta Mănăstire Stavrovouniou. Acolo au rămas aproape 6 ani, când exarhul Preasfântului Mormânt i-a luat ca să studieze la Gimnaziul Patriarhiei la Ierusalim, unde s-au aflat elevi în 1934, la Școala Sfântului Sion.  În 1937, au fost tunși monahi, Sofocle primind numele Filumen și Alexandru, numele Elpidie. Pe 5 Septembrie al aceluiași an au fost hirotoniți diaconi și în 1939 au absolvit Gimnaziul Patriarhiei. Părintele Elpidie a plecat din țara sfântă, slujind la Londra. Sfântul Filumen a rămas la Ierusalim pentru 45 de ani fără întrerupere. În anul 1943, a fost hirotonit preot și, după ce a trecut prin diferite ascultări la Patriarhie ajunge la mănăstirea care îi poartă acum numele.

În zona în care se găsește mănăstirea, creștinii nu sunt văzuți cu ochi buni, de multe ori fiind agresați Acolo a întâmpinat multe probleme de la evreii fanatici care în continuu îl amenințau că dacă nu va părăsi fântâna și nu își va lua icoanele și pe Răstignit să plece, îl vor ucide. El însă le răspundea că nu va părăsi niciodată locul de închinăciune și pelerinaj.

În seara zilei de 29 Noiembrie a anului 1979, care a devenit ziua de pomenire a Sfântului Sfințit Mucenic Filumen, niște evrei fanatici au pătruns în spațiul fântânii lui Iacov și în timp ce Sfântul săvârșea vecernia, l-au atacat cu o secure, l-au maltratat și la sfârșit l-au omorât. Mucenicia lui a fost înfricoșătoare, deoarece călăii lui l-au lovit fără milă peste față și i-au tăiat degetele de la mâna dreaptă. În continuare, au vandalizat Biserica și Crucea și au aruncat o grenadă, distrugând locul.

Nu se știe nici acum autorii acestui asasinat. Este cutremurătoare mărturia părintelui Sofronie care a luat cinstitele moaște ale mucenicului, ca să-l îmbrace și să-l pregătească de înmormântare, că a rămas 5 zile după martiriul lui cald și moale și „l-a ajutat” să-l îmbrace. Cutremurătoare este de asemenea mărturia fratelui său geamăn, părintele Elpidie, care, chiar dacă era la multe mile distanță, a auzit glasul părintelui Filumen spunându-i: „Fratele meu, m-au ucis pentru slava lui Dumnezeu. Te rog, să nu te revolți”.

Sfântul a fost înmormântat în curtea bisericii și după patru ani, în anul 1979, când au deschis mormântul acestuia, fiindcă murise altcineva din mănăstire, l-au găsit neputrezit și frumos mirositor. După șapte ani, starețul care a venit ulterior a deschis din nou cripta și l-a găsit la fel, neputrezit și cu miros frumos. Fiindcă în perioada 1974-1979 s-a întâmplat și o serie de minuni legate de părintele martir, acesta a fost canonizat ca Sfântul Mucenic Filumen.

Mii de ortodocși din toată lumea vin în fiecare an să se închine la sfintele lui moaște, la Fântâna lui Iacov în Samaria, aici ajungând și tot mai mulți pelerini botoșăneni.

Carmen TIMOFCIUC

 

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus