In memoriam Vasile GHERASIM : ”Mi-a plăcut să mă consider omul de deservire publică”

In memoriam Vasile GHERASIM : ”Mi-a plăcut să mă consider omul de deservire publică”


Acum un an pleca blând la ceruri, cu discreție, cel care a fost timp de 12 ani edil-șef al municipiului Dorohoi, Vasile Gherasim, un om dăruit întru totul comunității.

Timp de mai bine de un deceniu am colaborat și am realizat lucruri frumoase împreună, bucurându-mă și de prietenia acestuia.

Vasile Gherasim a fost un veritabil personaj de roman, pentru care omenia, dovedită prin mulțimea faptelor bune făcute în favoarea cetățenilor, și verticalitatea sa ca om politic, au fost repere existențiale de prim rang.

În anul 2010, cu prilejul documentării pe care am făcut-o pentru volumul ”În slujba comunității botoșănene- O galerie a personalităților vieții politice botoșănene din ultimele două decenii”, am avut prilejul de a dialoga pe îndelete cu acesta.

Redau câteva crâmpeie din dialogul purtat atunci și îi îndemn pe cei care aspiră acum la condiția de edil, să ia aminte.

Vasile Gherasim mi-a povestit că înainte de 1989 s-a făcut cunoscut, muncind ca activist de partid în peste 20 de localități din județ. ”Am satisfacția sufletească că pe unde am trecut, chiar dacă”ochii” erau pe noi, cei trimiși să aplicăm politica partidului aflat la putere, eu am reușit în cea mai mare parte să mă integrez în colectivitatea comunității, să acționez din interiorul ei, nu de deasupra ei, apropiindu-mă de oameni, înțelegându-le necazurile și rezolvându-le problemele”–îmi spunea atunci Vasile Gherasim. ”Cred că modul meu de a mă comporta, corectitudinea și dialogul deschis purtat cu oamenii, au lăsat în sufletele lor impresia omului bun. Eu nu am acceptat ca omul să se teamă și să fugă de mine atunci când m-a văzut. Am lucrat opt ani ca președinte al Consiliului Sindicatelor din Dorohoi, apoi ca vicepreședinte al Consiliului Popular Dorohoi și președinte la Cooperativa ”Sporul”, perioadă în care, indiferent de ceea ce spun gurile rele, am reușit să fac multe fapte bune în favoarea cetățenilor, conștient fiind de riscul asumat. Mă bucur că în toată perioada cât am fost primar, chiar și după, au venit la mine mulți oameni din comunele prin care am muncit, să-mi mulțumească pentru ajutorul dat. Faptele mele i-au îndemnat pe dorohoieni să mă determine să candidez și să mă aleagă în anul 1992, primar al municipiului, realegându-mă încă două legislaturi. Pentru mine, calitatea de primar al Dorohoiului a însemnat în primul rând asumarea unei mari răspunderi, fiind vorba de soarta celor 32 mii de locuitori, într-un moment în care Statul s-a delimitat de miile de întreprinderi și unități prestatoare de servicii, lăsându-le la cheremul unor șarlatani care le-au jefuit, îmbogățindu-se, devenind miliardari, în timp de milioane de oameni au fost restructurați și aruncați în stradă. Faptul că după 12 ani ca primar locuiesc în același apartament cu două camere, demonstrează că nu am urmărit scopuri sau interese personale. Mie mi-a plăcut să mă consider omul de deservire publică, nu primar.”

Într-adevăr, timp de 12 ani, la primarul Dorohoiului cetățenii au intrat în audiențe fără bon de înscriere și fără limită, ”omul de deservire publică” preluându-le problemele și făcând eforturi să le rezolve. Sub administrația Gherasim Dorohoiul a parcurs etape importante în dezvoltarea sa ca municipiu printr-o sumă de realizări edilitare, care i-au adus mulțumire acestuia.

M-a întristat faptul că după 2004 Dorohoiul a arătat ca un copil neîngrijit, că multe lucrări edilitare nu au fost continuate și că altele au fost distruse, fără să se simtă mâna omului gospodar, faptul că unele manifestări artistice tradiționale au fost fie cenzurate, fie desființate. În calitate de consilier municipal până în anul 2008, am intervenit în ședințele de consiliu local, dar în zadar. Oamenii mi s-a plâns că nu mai au acces când vor și au nevoie, la primarul orașului. ” –mi-a spus în acea documentare Vasile Gherasim.

Ca om politic, Vasile Gherasim a fost un social-democrat convins care a rămas în lumea reală a celor mulți, incomod pentru conducerea de la centru a partidului, fiindcă a refuzat să se înregimenteze și de multe ori nu s-a supus ordinelor șefilor de partid atunci când ele îi lezau demnitatea. ” Eu am înțeles că locul meu în viață nu poate fi decât aici, jos, pe pământ, într-o lume reală, care trăiește o viață grea și tulburătoare. Nimic nu-i mai suprem și mai bogat decât acel sentiment al satisfacției și împlinirii că ai reușit să faci ceva pentru ceilalți, iar ei simt acest lucru. Am înțeles că nu pot trăi în afara celor mulți, că am obligația morală să îi ascult, să-i înțeleg și să-i ajut cu ce pot. Omul Gherasim a refuzat să se alăture acelor grupuri restrânse, legate prin scopuri și interese, dependente de supremația minciunii. ” –îmi declara acesta.

De la domnia sa am auzit pentru prima dată titulatura de ”gașcă sociometrică”, eticheta pusă pe aceste grupuri formate și dezvoltate în interiorul unor partide. În anul de grație 2010, fostul edil-șef al Dorohoiului opina:” Acum ne aflăm într-o lume dominată de o clasă restrânsă de miliardari și latifundiari care s-au îmbogățit prin diverse mijloace, în timp ce majoritatea populației trăiește în sărăcie. Trăim într-o societate bolnavă, infectată cu un virus nenorocit, lanțul relațiilor cu verigi puternice, atât sus cât și în jos, între grupuri de indivizi și grupuri de interese care urmăresc să le fie doar lor bine. Până nu se va stabili o ierarhie reală a valorilor și până când nu vor fi puși în funcții oameni cu conștiință de sine fermă, independenți de tot felul de relații și interese de grup, dependenți doar de lege și adevăr, care să refuze orice fel de solicitări de a fi corupți, societatea românească va rămâne în continuare bolnavă. Ne întrebăm desigur, unde sunt acei chirurgi care să aibă curajul să înfigă bisturiul și să taie din rădăcini ciupercile otrăvitoare? Sunt asemenea oameni, însă din păcate ei au fost și sunt izolați de cei băgați puternic , ca niște căpușe, în carnea organismului social și în economie.”

Mare iubitor de cultură și având o mare pasiune, scrisul, Vasile Gherasim a publicat în anul 2001 volumul ”Oameni, locuri , amintiri” iar în anul 2010 volumul autobiografic ”Pe drumul vieții mele”.

În colaborarea statornicită atunci, cu sprijinul  acestuia, am editat timp de 4 ani săptămânalul VOCEA DOROHOIULUI, supliment al ACTUALITĂȚII BOTOȘĂNENE, ziar deschis  opiniilor dorohoienilor și  actului cultural, sub egida noastră făcându-și debutul și publicându-și creațiile literare și jurnalistice, o întreagă pleiadă de elevi și de tineri talentați.

Cu fostul edil-șef Vasile Gherasim am mai convorbit telefonic în anii care au trecut, de fiecare dată ascultându-i opiniile cu luare aminte, fiindcă ele erau o reală sursă de documentare, reflectând ad-hoc analize și soluții pentru bunul mers înainte al comunității locale și a celei naționale .

Plecat în lumea celor drepți, Vasile Gherasim rămâne în memoria celor care l-au cunoscut și prețuit, un OM între OAMENI, care și-a asumat timp de 12 ani rolul de ”om de deservire publică” al Dorohoiului.

Din păcate, rar mai există în România de azi, oameni care își asumă cu altruism responsabilități vizând destinele unei comunități, după modelul Vasile Gherasim.

Vasile TIMOFCIUC

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus