În 26 octombrie, creştinii ortodocşi îl serbează pe Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir

În 26 octombrie, creştinii ortodocşi îl serbează pe Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian Galeriu (284- 311) şi era fiul voievodului cetăţii Tesalonicului, botezat în taină de părinţii săi, de frica cruntelor prigoane împotriva creştinilor. Şi îl învăţau părinţii în camara cea ascunsă a palatului lor toate tainele sfintei credinţe, luminându-i cunoştinţa despre Domnul nostru Iisus Hristos, precum şi milostenia cea către săraci, săvârşind, adică, faceri de bine, celor ce trebuiau. Şi aşa, Dimitrie a cunoscut adevărul din cuvintele părinţilor săi, dar, mai ales, a început a lucra într-însul darul lui Dumnezeu. Deci, Maximian împăratul, auzind de moartea voievodului Tesalonicului, a chemat la dansul pe fiul acestuia şi, cunoscându-i înţelepciunea, l-a facut voievod în locul tatălui său. Nu după multă vreme, a aflat împaratul că voievodul Dimitrie este creştin şi s-a maniat foarte. Astfel, întorcandu-se biruitor dintr-un război cu sciţii, Maximian a poruncit să se facă praznice în fiecare cetate, în cinstea zeilor, şi a venit împăratul şi la Tesalonic. Şi, Dimitrie fiind întrebat, de sunt adevărate cele auzite despre dansul, a răspuns cu îndrăzneală, mărturisind că este creştin şi a defăimat închinarea păgânească. Împaratul a poruncit să-l închidă în temniţă, până la încheierea jocurilor în cinstea venirii sale.

Era acolo un tânăr creştin, anume Nestor, cunoscut Sfîntului Dimitrie. Acesta, văzând pe un anume Lie ucigând fără cruţare pe oameni, mai cu seamă pe creştini, s-a enervat. Şi vrând să se lupte cu Lie a alergat la Sfântul, în temniţă, cerând de la dânsul rugăciuni şi binecuvantare ca să-l poată birui pe acel ucigaş de oameni. Şi, însemnându-l cu semnul crucii pe frunte, Sfântul i-a zis: “Du-te şi pe Lie vei birui şi pe Hristos vei mărturisi!

Deci, intrând în luptă cu Lie, Nestor a strigat: “Dumnezeul lui Dimitrie, ajută-mi!” Şi îndată, trântindu-l jos pe Lie, l-a omorât. Si s-a intristat imparatul de moartea lui Lie. Împăratul aflând că Sfântul Dimitrie este cel care l-a îndemnat pe Nestor să se lupte cu Lie, a trimis ostaşi, poruncindu-le să-l străpungă cu suliţele pe Sfântul, în temniţă. Astfel, Sf. Dimitrie a fost ucis, tot atunci, din porunca împăratului, a fost tăiat şi capul Sfantului Nestor.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus