GEORGICĂ MANOLE: POETA PANDELICA RADEŞ LA 85 DE ANI

GEORGICĂ MANOLE: POETA PANDELICA RADEŞ LA 85 DE ANI

Poeta Pandelica Radeş a depăşit cu puţin 85 de ani. E o vârstă la care încă arde pentru visurile ei de o viaţă: poezia, adevărul istoric, regalitatea, credinţa în valorile creştine, reîntregirea spaţiului românesc. Pe toate le-a slujit cu fapta, acum doar cu mintea, sufletul şi pixul în chilia ei dintr-un bloc al oraşului Iaşi. Ca om a fost şi este o permanentă revoltată în numele adevărului. Mereu şi-a dorit să aibă o libertate a gândirii, să fie independentă în acţiuni, punându-şi deseori viaţa în pericol pentru a fi în serviciul victimelor sau celor umiliţi. Nu iubeşte ambiguitatea, iar cu cei cu mai multe feţe e necruţătoare. Verbul poetei este viu şi la această vârstă.

Pandelica Radeş vede poezia dintr-o perspectivă patriotică. Aceasta nu poate fi scrisă decât ca o şansă dată românismului. Cele peste zece volume de poezii se susţin pe trei idealuri: iubire, speranţă, înălţare. Istoria n-a conceput-o niciodată ca nefiind pusă sub semnul adevărului. Pentru Pandelica Radeş istoria nu poate fi racordată decât la două dimensiuni ale timpului. În primul rând, timpul său istoric este unul subiectiv, supus credinţei sale personale a eternei reîntoarceri la fostele valori şi de aici toate zbaterile şi arderile pentru reîntregirea spaţiilor româneşti. Apoi ar fi timpul sacru, care a condus-o către temele istorice ale poeziei sale.

Nici sensibilitatea, nici curiozitatea intelectuală nu au părăsit-o. O viaţă întreagă a fost un om al rigorii, aşa cum este şi la această venerabilă vârstă. Ca profesoară şi-a depăşit adesea timpul trăit, punând seriozitate, adevăr şi emoţie în concretizarea ideilor sale. Îmi vin în minte două aspecte: meticulozitatea organizării taberelor de cercetare arheologică şi preocupările de a se spune adevărul despre Regii României.

Pandelica Radeş este unul dintre cei care şi-au pus amprenta pe episoade importante ale perioadei postrevoluţionare. S-a implicat activ în acţiunile de sprijinire a monarhiei, de revenire a Regelui Mihai în ţară, în organizarea până la amănunte a vizitei Reginei Ana la Iaşi, în primirea şi îndrumarea românilor din Moldova şi Ţinutul Herţa, în dotarea şcolilor, bisericilor şi bibliotecilor şcolare din teritoriile furate de sovietici. Un cunoscut filozof în viaţă a spus că „talentul nu e un merit, ci un dar inexplicabil, care trebuie onorat”. Poeta, ajunsă la 85 de ani, este un om pe care Dumnezeu l-a lăsat pe pământ să-şi onoreze talentul trăind intens pentru alţii şi cărora le-a influenţat, atât cât a putut, viaţa. Multă sănătate poetei!

 

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus