Federația ”Solidaritatea Sanitară” din România protestează după comunicatul I.S.P. privind decesul asistentei Lenuța Buta

După ce Institutul de Sănătate Publică a retras înregistrarea decesului asistentei Lenuța Buta din bilanțul deceselor înregistrate în urma epidemiei covid-19 în România, motivând că aceasta a fost declarată vindecată cu 2 teste negative, Federația ”Solidaritatea Sanitară” din România a postat pe rețeaua facebook, următorul protest:

Atitudine revoltătoare a autorităților! Distribuiți să afle toți salariații din sănătate cum sunt umiliți eroii!
Incredibil! Lenuța BUTA nu a decedat din cauza Covid-19 și probabil, în consecință, urmașii (în cazul de față copilul) nu vor beneficia de drepturile de urmaș stabilite prin Legea nr. 56/2020! Solicităm autorităților rectificarea rectificării. Situația nu e singulară și nici întâmplătoare după cum vă vom prezenta mai jos.
Cu puțin timp în urmă, Grupul de Comunicare Strategică și Ministerul Sănătății au anunțat o rectificare la cod deces 1178, Lenuța BUTA, asistenta medicală ce nu a împlinit 46 de ani, confirmată pozitiv pe 23 aprilie 2020, internată inițial la SJU Botoșani, transferată apoi ca urmare a agravare stării pe secția de reanimare a Spitalului de boli Infecțioase Iași, decedată pe 23.04.2020 în același spital, spital Covid faza I, fără comorbidități, nu poate figura in lista deceselor de Covid-19!

Explicația halucinantă și încălcând definiția de caz este aceasta: „Rectificare: INSP a revenit și a înlocuit decesul 1178 deoarece cazul alocat a fost declarat vindecat cu 2 teste negative (al doilea test negativ a fost descoperit astăzi de către DSP Botoșani), prin urmare codul de deces s-a realocat” Aici găsiți precizarea autorităților http://www.ms.ro/2020/05/25/decese-1198-1202/…

Chiar dacă a avut 2 teste negative, draga noastră colegă a decedat din cauza Covid-19 și se încadrează în definiția de caz precizată aici https://www.cnscbt.ro/…/1724-definitii-de-caz-si-recomandar…
Deces la pacient confirmat cu COVID-19
- Decesul la pacient confirmat cu COVID-19 este definit ca decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19, cu excepția situațiilor în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi în relație cu COVID-19 (ex.traumatism, hemoragie acută majoră, etc) ȘI LA CARE NU A EXISTAT O PERIOADĂ DE RECUPERARE COMPLETĂ ÎNTRE BOALĂ ȘI MOMENTUL DECESULUI.
- Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 NU POATE FI ATRIBUIT UNEI BOLI PRE-EXISTENTE (de ex. cancer, afecțiuni hematologice etc.) și COVID-19 trebuie raportata ca și cauza a decesului, INDEPENDENT DE CONDIȚIILE MEDICALE PRE-EXISTENTE CARE SE SUPECTEAZĂ CĂ AU FAVORIZAT EVOLUȚIA SEVERĂ A COVID-19.
- COVID-19 trebuie menționată pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate LA CARE COVID-19 A CAUZAT SAU SE PRESUPUNE CĂ A CAUZAT SAU A CONTRIBUIT LA DECES.

Informațiile care dovedesc cele susținute de mai sus le puteți verifica urmărind declarația managerului Spitalului de boli Infecțioase Iași https://www.digi24.ro/…/un-nou-deces-in-randul-cadrelor-med…

Al doilea caz care confirmă că situația nu este singulară și nici întâmplătoare:
Săndulachi Babii Magda Mariana asistent șef în cadrul Laboratorului de Explorări Funcționale al Spitalului Județean Mavromati, în vârstă de 58 de ani diagnosticată cu Covid19, apoi datorită stării grave internată pe secția de reanimare a SJU Mavromati Botoșani pe data 07 aprilie 2020. Asistenta a fost intubată și ventilată mecanic, iar în urma tratamentului specific pentru Covid, s-a obținut trei teste negative consecutive la finele lunii aprilie . Aceasta s-a ales însă cu o pneumonie specifică pacienților care sunt intubați, însă pentru că a fost vindecată de Covid19 a fost transferată la Spitalul Dorohoi pentru continuarea tratamentului pentru afecțiunile secundare, unde după câteva zile, în noaptea de 10 spre 11 mai, a decedat.
Mai multe informații, de ex puteți găsi aici:
https://stirileprotv.ro/…/caz-infiorator-la-botosani-un-cad…

Acest al doilea caz nu apare in informațiile oficiale, însă este precizat în platforma de monitorizare https://covid.solidaritatea-sanitara.ro/ sub codul de deces nr. 972.01 deoarece a decedat după cazul 972 si nu a mai fost raportată ulterior în informările oficiale ale GSD și MS.

Indiferent de raportările autorităților, mâine, 26 mai 2020 la ora 12.00, vom păstra un moment de recunoștință și exprimare a respectului pentru memoria tuturor salariaților din Sănătate care și-au pierdut viața în lupta cu Covid-19.

image

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus