Eveniment în premieră la Botoșani: la Filiala A.N.S.R. s-a pus bazele comunității creștine a persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire

Sâmbătă după amiază, la sediul Filialei Botoșani a Asociației Naționale a Surzilor din România, s-a desfășurat un eveniment cu conotații deosebite, organizat de către conducerea acesteia, la care au participat alături de membri ai comunității, ca invitați, părintele profesor Constantin Onu de la Facultatea de Teologie din Pitești, părintele protopop Lucian Leonte și părintele paroh Vasile Acatrinei, de la Biserica Sf. Spiridon.

Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Onu, care coordonează activitatea „Centrului Naţional de Pregătire, catehizare şi misiune ortodoxă pentru deficienţii de auz din Patriarhia Română şi diaspora”, a venit la Botoșani, la recomandarea Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul și cu aprobarea Părintelui Mitropolit Teofan, să pună bazele comunității creștine a persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire, cea de-a 31-a comunitate de acest fel la nivel național.

Enciclopedia Ortodoxiei Româneşti îl consemnează pe părintele profesor Constantin Onu ca fiind o personalitate marcantă a istoriei româneşti, ca iniţiator al unei metode creative şi inedite de comunicare gestuală, a unui nou limbaj mimico-gestual liturgic românesc. Pentru pentru prima dată în istoria Bisericii Ortodoxe Universale, Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Onu  a investigat comunitatea persoanelor surde şi rolul acestora ca o componentă importantă a confesiunii ortodoxe structurând gramatical elementele de bază ale comunicării gestuale.

La începutul întâlnirii, părintele Constantin Onu a spus rugăciunea ”Tatăl Nostru” în limbajul mimico-gestual specific persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire.

Cu ajutorul președintelui filialei Botoșani a A.N.S.R, dl. Petru Solonariu, care a fost translator pentru persoanele cu deficiențe de auz și vorbire, invitații au ținut ca prin mesajele lor să marcheze acest eveniment istoric.

Părintele profesor Constantin Onu a prezentat contextul în care Biserica Ortodoxă Română a statuat slujirea religioasă pentru persoanele cu deficiențe de auz și vorbire.

Biserica Ortodoxă Română, după anul 1990, s-a simțit, în condiții de manifestare liberă, democratică,  că este datoare să fie prezentă în misiunea și dinamica ei, în iubirea milostivă a lui Dumnezeu, în penitenciare, prin preoții capelani, în unități militare, preoți în spital, paraclis  în școli. Și iată că a venit vremea ca sfânta noastră biserică duhovnicească să se gândească și la persoanele surde, la cele nevăzătoare și la cele de etnie romă. În anul 1996 s-a început prima formă de slujire pentru persoanele surde, la Pitești. Mediatizarea a făcut să aflăm și noi ce nu știam, că în România nu aveam o slujire alocată surzilor. În eparhia Argeșului, părintele arhiepiscop Calinic mi-a spus, părinte te vei ocupa de acest lucru. Și iată că au început prin biserică, la Pitești, primele slujbe. Aflând că nu este un limbaj recunoscut de legislație, în anul 1999, prin hotărârea Sfântului Sinod din luna februarie, s-a stabilit elaborarea unei strategii ca în toate centrele eparhiale, cu acordul arhiereului locului, să se asigure condiții ca persoanele surde să fie asistate religios. S-au înființat astfel până la această dată 30 de comunități  la nivel național. Mâine va fi aprinsă candela în altarul bisericii străbune și la Botoșani, care va însemna prima slujire complet integrală în această zonă a României noastre frumoase și credincioase.Cuvântul lui Dumnezeu se va materializa, în cadrul Sfintei Liturghii, la Biserica Sf. Spiridon, unde credincioșii surzi spovediți vor primi în cunoștință de cauză, trupul și sângele Mântuitorului. În dezbaterea Sfântului Sinod din anul 1999, primordial a fost faptul că s-a întrebat cine îi slujește pe surdo-muți și răspunsul a fost un răspuns tăcut. Și atunci Părintele Patriarh Teoctist, suntem aici în zona lui de vrednică și frumoasă amintire, a început o lucrare, pentru care trebuie să-i mulțumim cu recunoștință. Au apărut astfel un seminar pentru surzi, adică liceu, a apărut o facultate și un masterat. Și mulțumim că acest lucru funcționează, că Biserica Ortodoxă Română a început o activitate de apostolat. Eu sunt mandatat, eu sunt foarte încântat că B.O.R. mi-a spus, mergi și fă ce poți și știi. În cuvântul Părintelui Patriarh Teoctist din anul 2005 s-a scos primul liturghier cum să facem să avem slujbele pentru surzi. Ca o formă de percepție a culturii surzilor s-a aprobat în Academia Română acest proiect care înseamnă Crezul limbajul mimico-gestual.                                                                                                     Și am să închei… și am să tac și am să las ca Dumnezeu să lucreze cu rugăciunile Maicii Preacurate ca în Duminica Sfintei Cruci, Crucea să fie primită de către credincioșii surzi, prin semnul Sfintei Cruci, prin simbolistica cu Sfânta Treime, Cerul și Pământul și tot ce spunem noi despre semnul Sfintei Cruci.

Credem că providența, nu noi, a făcut aceasta. Părintele Patriarh Teoctist s-a rugat și a vrut ca aici la Botoșani să se aprindă  acest  curent, să demareze această formă de a-i sluji  pe credincioșii noștri nevorbitori și neauzibili. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”

În cuvântul său părintele protopop Lucian Leonte a spus:” Nu am participat niciodată la  întâlnire cu dvs., spre rușinea mea. Prima impresie, sau ce am gândit când am văzut cum răspundeți la semnele făcute de părintele profesor, mi-am zis: oamenii aceștia sfințesc spațiul din jurul lor, sfințesc ce-i în jurul lor. Pentru că noi, cei care vorbim și vedem, strângem în noi. Dvs., după ce ați strâns înăuntru, în suflet, scoateți afară prin mișcarea mâinilor, adică într-un anumit fel  sfințiți ce-i în jurul dvs., ceea ce este o lucrare impresionantă. Nu sunteți tăcuți,  ci mărturisiți în  felul dvs., fiecare cuvânt, mărturisiți sentimentul pe care îl aveți, mărturisiți ceea ce vreți să comunicați. Mărturisiți în modul cel mai înalt, transmiteți. Noi comunicăm uneori prin privire, comunicăm printr-un gest oarecare, dar ca să traduci cuvântul permanent prin gesturile pe care le faceți dvs. este unul extraordinar. Ceea ce este dumnezeiesc sau grija lui Dumnezeu este faptul că ne-am întâlnit aici, și cred că a fost posibil datorită directorului dvs, dl. Hliban, care a făcut pasul către mine, către părintele profesor și către părintele Acatrinei, și și-a spus nevoile, și cu siguranță în perioada următoare vom face lucruri concrete pentru dvs. Trebuie să reușim să vă adunăm pe toți, cum adunăm creștinii care aud și vorbesc în biserică, să vă adunăm pe dvs. pentru că dacă veți fi unul, doi, o sută într-o biserică, într-un loc pentru rugăciune, Domnul nostru Iisus Hristos este acolo. Este în sufletele dvs, este în viața dvs. este absolut necesar să facem acest lucru. Pentru că nu veți putea crede, dacă nu veți învăța. Astăzi trebuie să facem evanghelizare sau re-evanghelizare, să-i învățăm pe oameni Evanghelia, pentru că sunt păgâni mulți între noi, cei botezați. Sunt atâtea influențe negative care trag atenția noastră către duhul lumesc și ne înstrăinăm de Dumnezeu, și de noi înșine, de sufletul nostru curat. De aceea trebuie să vă adunați, să fiți solidari, să cereți, pentru că până acum nu ați cerut.  Să cereți, pentru că aveți dreptul ca oricare alt creștin să-l lăudați pe Dumnezeu, să cereți să-l primiți pe Dumnezeu în cele mai bune condiții, și primul pas l-a făcut dl. Hliban. Îl rog pe Dumnezeu să vă dea acest duh pentru  a realiza unitatea  comunității dvs. și a noastră, pentru că sunteți frații și surorile noastre,  dar majoritatea dintre noi nu avem această dexteritate, nu am învățat acest limbaj să comunicăm cu dvs. De aceea este nevoie de cei care îl cunosc, de cei care administrează această întâlnire cu dvs. Să vă binecuvânteze Dumnezeu și să ajungem printre primele comunități pe care munca părintelui  profesor le-a făcut  în țară să fie funcționale și să aducă mulțumire și bucuria lui Hristos și bucuria Sfântului Duh în sufletele oamenilor.”

Părintele Vasile Acatrinei de la Biserica Sf. Spiridon, prieten apropiat al comunității surzilor din Botoșani,  a declarat:” Sunt prieten apropiat cu dl. Daniel Hliban, am fost împreună la locurile sfinte. Când a intrat să lucreze aici, m-am bucurat foarte mult și mi-a trecut prin minte ideea aceasta ca și dvs. să vă spovediți și să vă împărtășiți.  Când am fost la țară, am avut două persoane, erau două surori  surdo-mute, și le spovedea. Ele scriau și eu le spovedeam.  Este o bucurie mare că tot ceea ce am discutat noi să facem, iată, se face. Și Dumnezeu a vrut ca dl. director Hliban să meargă la Pitești, să facă un masterat în teologie. A discutat cu părintele Onu despre aceea ce am plănuit noi. Și nu a durat mult și săptămâna trecută ne-am trezit în fața lucrului împlinit. Înaltpreasfințitul Argeșului Calinic a trimis scrisoare I.P.S. Teofan, și s-a aprobat ca să fie un început frumos. Ne-am întâlnit cu dvs. cu diverse ocazii și se știe că sunteți creștini buni. Nu mai zic că  dl. președinte al dvs.(NR. Petru Solonariu) a fost cu soția și fiica în Țara Sfântă împreună cu noi.  Mult contează ca dvs. de câte  ori de câte ori sunteți chemați, să fiți atenți, să răspundeți. O să scoată părintele profesor un manual pentru dvs. pentru înțeles, ca să citiți despre istoria noastră. Noi suntem creștini de 2000 de ani. Nu au existat sectari decât din sec. 19, pe ici, pe acolo.O să aveți o mare mulțumire sufletească și dvs. și copilașii dvs.”

Dl. Daniel Hliban, directorul filialei Botoșani a A.N.S.R., a ținut să facă cunoscut intențiile de viitor ale filialei: ”Intenția filialei noastre, gândul și speranța noastră este ca noi să cumpărăm acest spațiu și cu ajutorul dvs. și cu ajutorul părintelui protopop, să reușim să devenim proprietari pe veci pe sediul filialei noastre, și în spațiul alăturat să putem să înființăm acolo un paracliser în care să ne putem ruga, să se poată  oficia slujbe religioase cu diverse ocazii. Ar fi o minune a bunului Dumnezeu, să ne îndeplinim acest vis.”

Prin limbajul mimico-gestual, o bună parte dintre cei prezenți la întâlnire au participat apoi la prima spovedanie de acest fel.

Duminică, cu ocazia oficierii Sfintei Liturghii la Biserica Sf. Spiridon de către părintele prof. Constantin Onu, și părintele paroh Vasile Acatrinei, o premieră pentru Botoșani, pentru că s-a apelat la limbajul mimico-gestual, s-a aprins o candelă în altarul bisericii noastre străbune pentru persoanele cu deficiențe de auz și vorbire, care au primit după spovedanie, sfânta împărtășanie, trupul și sângele Mântuitorului.

Cu această ocazie, părintele paroh Vasile Acatrinei, ajutat de către un grup de doamne enoriașe, a oferit o masă pentru circa 50 persoane, majoritatea membri ai Filialei Botoșani a A.N.S.R.

” România pentru surzi ” va fi câștigată plecând de la ” modelul Botoșani “!

După acest eveniment, părintele profesor Constantin Onu a transmis directorului Daniel Hliban un mesaj profetic: ”Să fiți binecuvântat de Domnul Dumnezeul și Mântuitorul sufletelor noastre! Cu post și rugăciune către Cer, multe vom izbândi ! Sâmbătă și Duminică, pentru mine au fost zile unice, în ce privește misiunea pentru surzi. ” România pentru surzi ” va fi câștigată plecând de la ” modelul Botoșani ” . Mare este Dumnezeul nostru !”

00104

02bis100302bis08002

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus