Dușmanii comunității

Cei mai mari dușmani ai comunității botoșănene nu trebuie căutați peste fruntarii județului. Nu. Ei  sunt chiar în interiorul ei și acționează cu bună știință împotriva acesteia. Odată identificați și nominalizați ei trebuie să suporte consecințele acțiunilor lor, nu numai oprobriul public.

Fiindcă a fost vorba de aprobarea bugetului municipiului pe acest an, 2020, care poate fi realmente un an de cotitură istorică, am participat la ședința de Consiliu Local de miercuri. Studiasem proiectul întocmit de primarul Cătălin Flutur, axat pe dezvoltarea municipiului și pe schimbarea în bine a capitalei de județ. Proiect a fost elaborat, așa cum declara domnia sa, ținând cont de toate sesizările venite pe parcursul întregului an 2019 de la cetățeni, asociații de proprietari, ONG-uri, entități reprezentând societatea civilă, asociații și cluburi culturale sau sportive, ca și de cele preluate din mass-media locală. Dar a fost structurat și în funcție de banii rămași pentru dezvoltarea urbei, după ce s-a asigurat buna funcționare a instituției primăriei, bani care nu sunt suficienți pentru toate obiectivele, fondurile europene fiind salvarea.

Apelând la experiența sa în administrație, primarul Cătălin Flutur a construit un buget realist, viabil. Și și-a manifestat deschis speranța că gradul de responsabilitate al majorității PSD din consiliul municipal a crescut față de anii trecuți, și că aceasta nu va recurge la amendamente care să saboteze inițiativele sale de dezvoltare a orașului. Puși astfel în gardă, mă așteptam ca intervențiile consilierilor să vizeze completarea proiectului de buget cu alte obiective viabile, absolut necesare comunității. Dar consilierii majoritari au venit cu o listă de preferințe, pentru susținerea acestora ciuntind din sumele alocate la diverse capitole ale bugetului. Reacția virulentă a edilului-șef care a catalogat ceea ce s-a întâmplat ca fiind ”aceeași piesă, aceiași actori,  aceiași scenariști și regizori” ca anul trecut, a evidențiat aspecte pe care nici noi, cei din mass-media nu le cunoșteam.

Astfel, anul trecut, printr-un astfel de amendament, s-au dat bani la o școală din municipiu, pentru 20 video-proiectoare, când 2-3 bucăți sunt suficiente.  Rupem din locurile unde se poate face câte ceva și-i aruncăm să nu se facă”- a apreciat edilul.  Informativ, Facultatea de Drept de la Universitatea A.I. Cuza din Iași are în dotare 4 video-proiectoare. Cu banii astfel cheltuiți, spune primarul Flutur, s-au fi terminat  lucrările la strada Crinilor. Acesta a fost doar un exemplu de deturnare pe apa sâmbetei a unor fonduri, cu care chiar se putea face ceva pentru comunitate. Cătălin Flutur a amintit de un lucru și mai grav, de blocarea proiectului de înlocuire a tramvaielor și a căilor de rulare din municipiu, de către niște factori care refuzau să-și pună semnătura, acțiune clar premeditată și executată la comandă politică!

”De ce Botoșaniul a fost ocolit timp de 4 ani  de orice fel de bani? Spuneți-mi ce bani au venit de la Guvernul României la Botoșani? Guvernul României nu avea voie să blocheze Botoșaniul”-  a mai spus primarul Flutur . Acum vin mai mulți bani de la Guvern , ne permitem și punem mai mult în buget și nu am vrea să uitați de la mână până la gură că dacă funcționăm , funcționăm pentru că am fost salvați  la finalul anului  trecut”.                                                                                           

Edilul și-a exprimat convingerea că la această piesă de teatru, pusă în scenă de către strategii locali ai PSD,  ” spectatorii s-au schimbat; vor să vadă și altceva în repertoriu. S-au săturat și drept urmare v-au sancționat la vot. Și lucrul acesta o să se  întâmple și anul acesta.”                                                                             

     Vasile TIMOFCIUC

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus