Dezbatere pe bază de chestionar în perspectiva viitoarelor alegeri europarlamentare

Dezbatere pe bază de chestionar în perspectiva viitoarelor alegeri europarlamentare

Calitățile și defectele unui lider european

Astăzi, 6 iulie, în deschiderea Festivalului de Folk ”Seri melancolice eminesciene”, Centrul Europe Direct Botoşani, în parteneriat cu Memorialul Ipotești și Asociația Buzzmedia, a organizat o dezbatere pe bază de chestionar  pe tema  Calitățile și defectele unui lider (de grup, local, regional, național, european). Dezbaterea face parte dintr-un ciclu mai amplu de activități dedicate viitoarelor alegeri europarlamentare din anul 2019.

Au participat peste 60 de tineri din mai multe județe ale țării: Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui dar și oaspeți de la București.

Chestionarele au cuprins, pe două coloane, un șir de calități dorite pentru un posibil lider european și respectiv defecte care nu ar fi de dorit (listă deschisă, pentru a fi eventual completată de participanți).

În final au existat două întrebări care au stârnit dezbateri susținute: 1. Dacă ar fi să alegeți un lider din întreaga Uniune Europeană, inclusiv România, din care țară ați dori să fie reprezentat? și 2. Dacă ar fi să alegeți un lider din România, ce zonă ați dori să reprezinte?

O intervenție plină de substanță și spirit civic a avut dl Mihai Cosmin Popescu, realizator de emisiuni Radio România Actualități:

- Un lider ar trebui să aibă foarte multe calități și, firește, cât mai puține defecte. România este o țară care trebuie iubită și respectată de cei care îi conduc destinele. Dintre calități, desigur n-ar trebui să lipsească răspunderea, răbdarea – dat fiind că, în România, democrația are o vârstă încă fragedă.  Unui lider n-ar trebui să-i lipsească inspirația, dedicarea – un lider trebuie să fie dedicat poporului. Eu personal aștept un lider adevărat din 1989 și până în prezent! România are resursele necesare pentru a aduce în prim plan lideri. Un lider trebuie să aibă experiență, carismă, categoric. Când spun ”carismă” mă gândesc că un lider trebuie să fi o persoană plăcută și iubită de popor. La defecte – nu aș dori ca liderul să practice manipularea; dar aceasta e foarte greu – fiindcă zi de zi suntem manipulați: de televiziuni, de radiouri, de presa online sau scrisă. E foarte greu să discernem și să separăm grâul de neghină. Sigur că, dacă un lider ar fi bădăran sau incult, m-ar dezamăgi total. Un lider ar trebui să fie onest, să nu-mi înșele speranțele. În ceea ce privește țările din care ar putea să provină un eventual lider: se știe că Germania este,  vrem – nu vrem, o țară-lider și acolo cred că ar trebui să ne uităm. Iar dacă ar fi un lider din România – mi-ar place să fie din Ardeal.

Firește, mulți dintre participanți, consideră România o țară capabilă de a produce lideri de calitate; dar și Germania, Austria, Suedia, Franța, Finlanda. Dintre zonele istorice românești din care ar putea proveni lideri de succes s-au detașat Ardealul, Moldova, Banatul.

Dezbaterea, care a durat aproape două ore, s-a încheiat, în mod spontan și dedicat Centenarului,  cu cântece patriotice. Atmosfera s-a împlinit prin cunoscutul cântec ”Tânăr și liber” de Ovidiu Mihăilescu, în interpretarea autorului și ”Imnul Botoșanilor”,  cântat de cunoscutul interpret local Ludwig Schibinschi.

Reprezentantul Centrului Europe Direct Radu Căjvăneanu a conchis că, și de această dată, s-a purtat o rundă de discuţii în care participanții și-au motivat cu discernământ și maturitate opțiunile.

“Întâlnirea de la Ipotești marchează continuarea campaniei de informare demarate de Centrul Europe Direct, cu privire la viitoarele alegeri europarlamentare din 2019. La alegerile europarlamentare din 2014 prezenţa la vot în România a fost de 32,44%,  sub media europeană de 42,6%  ( la Botoşani de 32,29%). Absenteismul a fost explicat prin relativa  lipsă de experienţă a electoratului  în materie de alegeri europarlamentare dar şi ca o sancţiune faţă de clasa politică. Ceea ce noi dorim să transmitem noii generaţii de cetăţeni şi alegători europeni, este că votul reprezintă cea mai bună modalitate de exprimare civică și am dori ca, la viitoarea ediție, să fim, ca participare, cel puțin la media europeană”.

Participanții au primit hărți, materiale informative cu privire la Uniunea Europeană, oferite de ED Botoşani.

 

Galerie foto:

https://business.facebook.com/media/set/?set=a.10155323852277016.1073741966.347075307015&type=1&l=2c9cc9637e

 

 

 

Radu Cajvaneanu
Vicepresedinte executiv

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) Botosani

coordonator

Centrul EUROPE DIRECT Botosani 
Pietonalul Transilvaniei nr. 2 (Piata Centrala ) Botosani
Tel/fax.: F: 0040 231 51 73 43 (orele 09,00 -13,00; 16,00 – 18,00)

Email: apcbotosani@yahoo.freuropedirectbotosani@gmail.com

Web: http://europedirectbotosani.ro/

 

Botosani eurochannel

Canal video +5 milioane vizualizari

1500  vizualizari zilnic!

http://www.youtube.com/profile?user=raducaj

 

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus