Cresc preţurile

La început de sezon rece vor creşte preţurile la energie electrică şi gaze . De la 1 octombrie, va creşte din nou şi preţul carburanţilor, care va produce scumpiri în lanţ pentru mai multe produse şi servicii. Şi tot din octombrie, ratele românilor cu credite în lei vor creşte ca urmare a evoluţiei ROBOR. Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunţat o creştere a tarifelor la energia electrică furnizată populaţiei în regim reglementat, de la 1 octombrie 2017, în medie cu 3,45 lei pe luna pentru un consum de 100 kWh, la nivel naţional. ANRE a avizat tarifele de tip componentă de piaţă concurenţială (CPC), pentru fiecare dintre cele opt zone de distribuţie din România. Creşterile tarifului CPC sunt cuprinse între 8% şi 9,3%, iar noile tarife se vor aplica la 1 octombrie, urmând ca populaţia să le resimtă în facturi în luna noiembrie. Cea mai mică creştere a fost pentru zona Moldovei, iar cea mai mare pentru sudul Transilvaniei. Tarifele CPC sunt importante pentru că la acest preţ se plăteşte 90% din consumul de electricitate al majorităţii celor opt milioane de consumatori din România, care primesc energie electrică în sistem reglementat.

Prețul gazelor pentru consumatorii casnici va crește, în medie, cu 6% în trimestrul IV. Guvernul a decis majorarea accizei la carburanți cu 0,16 lei pe litru de la 1 octombrie, după ce o creștere similară a avut loc la 15 septembrie.

Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a atins nivelul de 1,58%, cel mai mare din ianuarie 2015 până în prezent, potrivit datelor publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR). ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus