Conferință pe tema pregătirii mandatului României la președinția Consiliului UE, organizată la Palatul Victoria de participanți la programul de internship al Guvernului

Conferință pe tema pregătirii mandatului României la președinția Consiliului UE, organizată la Palatul Victoria de participanți la programul de internship al Guvernului

 

Palatul Victoria a găzduit marți, 12 septembrie, Conferința finală: Preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România în perioada ianuarie-iunie 2019, organizată la inițiativa unui grup de șapte participanți la ediția a V-a a Programului oficial de internship al Guvernului României.

La eveniment au fost invitați ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, reprezentantul cu însărcinări speciale pentru pregătirea Președinției române a Consiliului UE din Ministerul Afacerilor Externe, Cristian Bădescu, directorul Institutului European din România, Gabriela Drăgan, reprezentanți ai societății civile, ai mediului academic, precum și tineri care și-au exprimat interesul de a participa la această dezbatere, cu prilejul sesiunilor anterioare de informare organizate din cadrul acestui proiect, mediatizat prin rețelele de socializare.

În mesajul său, ministrul delegat a evidențiat preocuparea constantă a actualului guvern de a crea oportunități pentru tineri și le-a transmis participanților la eveniment invitația de a se implica în proiectele care vor fi demarate în contextul preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019.

„Ne dorim ca proiectul Președinției României la Consiliului Uniunii Europene să reunească, sub egida interesului comun, întreaga societate în ansamblul ei. Pentru a asigura o Președinție de succes, care să îmbunătățească imaginea țării noastre, este nevoie să implicăm cât mai mulți actori relevanți pe parcursul procesului de pregătire și în timpul exercitării mandatului. În acest sens, vom lansa în perioada imediat următoare o platformă de consultare publică, comunicare și dezbateri. Vom crea, de asemenea, cadrul legal prin care voluntarii și stagiarii vor putea ajuta la organizarea evenimentelor în timpul Președinției. Tinerii pot juca un rol important, printr-o implicare activă în dezbaterile care au loc pe această temă. Dorim să le oferim oportunitatea de a deveni o voce în stabilirea priorităților acestui mandat“, a declarat Victor Negrescu.

Ministrul delegat a subliniat importanța existenței unui consens politic și instituțional cu privire la Președinție, precum și necesitatea imprimării unui ritm accelerat în cadrul procesului de pregătire. „România e în grafic în ceea ce privește calendarul pregătirii Președinției prevăzut de Consiliul Uniunii Europene. Întregul Guvern lucrează intens la organizarea acestui moment important pentru viitorul parcurs al țării noastre în Uniunea Europeană“, a punctat Victor Negrescu.

Informații suplimentare

România va asuma, pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene – una din cele șapte instituții ale Uniunii. Țara noastră face parte din trio-ul de Președinții care mai include Finlanda și Croația. Președinția rotativă prezidează la Bruxelles reuniunile Consiliului Uniunii Europene (cu excepția Consiliului Afaceri Externe), reuniunile COREPER (întâlnirile reprezentanților permanenți ai țărilor membre la Bruxelles) și aproximativ 200 grupuri de lucru. De asemenea, Președinția Consiliului Uniunii Europene conduce negocierile a sute de dosare legislative, organizează întâlniri cu Parlamentul European, alte întâlniri formale la toate nivelele. Conform uzanțelor, pe perioada mandatului său, Președinția Consiliului Uniunii Europene va organiza în România evenimente, posibile Summit-uri, reuniuni informale ale Consiliului Uniunii Europene, întâlniri ale înalților funcționari și ale experților din statele membre Uniunii Europene, conferințe și seminarii.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus