Ce facem cu alimentele care nu se vând?

Politicienii pregătesc o lege care prevede ca magazinele şi restaurantele să doneze alimentele care se apropie de termenul de expirare, dar sunt consumabile, către orfelinate, cămine de bătrâni. Legea pentru diminuarea risipei alimentare, cum a fost intitulat proiectul, se află la Senat, în expunerea de motive argumentându-se că alimentele al căror termen se aproprie de expirare reprezintă o “problemă economică serioasă” pentru vânzători, mare parte dintre aceştia neavând capacitatea de reprocesare a produselor, singura soluţie fiind predarea lor către incinerare.

Iniţiatorii mai spun că proiectul are două obiective: să reducă risipa alimentară şi să ajute organizaţiile non-guvernamentale cu rol social. Potrivit expunerii de motive, numai pentru alimentele care devin, din diferite motive, improprii consumului uman, sunt prevăzute alternative, cum ar fi consumul animal sau valorificarea energetică.

Propunerea legislativă prevede că alimentele vor fi donate către fundaţii, ONG-uri, cămine de bătrâni, orfelinate sau spitale, în baza unui contract semnat între agenţii comerciali şi persoanele juridice respective. De asemenea, agenţilor economici le este interzisă distrugerea intenţionată a produselor alimentare devenite improprii consumului uman, din cauza degradării naturale. În caz contrar, aceştia riscă amendă de 10.000 lei.

De cealaltă parte, cei care ar trebui să doneze aceste alimente spun că se așteaptă la facilități fiscale în cazul în care vor ceda aceste alimente către ONG-uri.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus