Botoşănenii vor plăti în 2018 taxe şi impozite majorate

Botoşănenii vor plăti în 2018 taxe şi impozite majorate

Astăzi, într-o conferință de presă, primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, a declarat că majorarea taxelor locale nu poate fi evitată, invocând faptul că ele nu au fost majorate din anul 2013 și că modificările fiscale obligă administrațiile locale la acest act .

„Am încercat şi am făcut tot felul de simulări pe taxele şi impozitele locale, de la varianta actuală şi până la limita maximă permisă de lege. Într-o discuţie cu domnii consilieri le-am prezentat o formulă din partea a doua a clasamentului, o formulă care nu ne acoperă nici măcar la jumătate din nevoile pe care le avem, dar am încercat să ţinem cont şi de situaţia concretă a cetăţenilor din municipiul Botoşani. Aceştia au o situaţie materială mult mai precară decât cetăţenii din alte oraşe şi municipii din România. Ne-am propus să facem o creştere a impozitelor şi taxelor locale cu 18 procente. Această creştere de 18% nu ne permite mai nimic, este cu undeva la 30% din nevoile noastre”, a explicat edilul șef al municipiului care a adăugat:” „ Încercăm să găsim soluţii de scăpare şi de salvare, ca să putem să funcţionăm măcar în cursul anului viitor şi, de ce nu, acelaşi lucru ar trebui să ne gândim şi pentru anii 2019, 2020 şi mai încolo. Într-o perioadă destul de încărcată cu veşti pentru unii bune, pentru unii proaste, nouă ne este foarte greu de a gândi un buget pentru 2018 pentru că nu este o predictibilitate pe buget, absolut deloc. Bugetul local se constituie pe două mari surse, impozitele şi taxele locale şi cotele care ne revin nouă de la bugetul de stat din impozitul pe venitul global. Impozitul pe venitul global, care venea în completarea bugetului nostru, fiind şi partea cea mai importantă, era de 16%, însă s-a redus la 10%. Împreună cu colegii din Asociaţia Municipiilor am făcut nişte calcule în timp şi sunt pierderi extraordinar de mari. Pierdem, în cel mai bun caz, măcar 40% din aceste venituri”.

Prin urmare propunerea de majorare a dărilor locale de 18%, urmează a fi analizată în Consiliul Local.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus