Birurile se înmulţesc … sau ni se pare ?

Guvernanţii s-au gândit la o nouă variantă care va ajuta la stoparea creşterii importului de maşini second-hand. Mai mulți parlamentari din PSD au înaintat un proiect de lege care va pune bețe în roate samsarilor de maşini. Astfel, persoanele fizice nu vor mai avea voie să achiziționeze mașini second-hand mai des de o dată la doi ani. Proiectul de lege va limita numărul de autovehicule pe care le pot cumpăra persoanele fizice într-un interval de timp. Practic, dacă acest proiect de act normativ va intra în vigoare, românii vor putea să achiziționeze, o dată la doi ani, un singur autovehicul second-hand pentru folosința proprie. Pe lângă măsura amintită anterior, propunerea legislativă va permite doar persoanelor juridice să achiziționeze mașini din străinătate și să le revândă la noi în țară. Asta înseamnă că nu se pune definitiv capăt afacerilor pe care le derulează samsarii, ci ei vor fi strânși cu ușa să își facă firme în numele cărora să cumpere mașinile pe care intenționează să le revândă şi bineînţeles să plătească taxe “grase” pentru acestea că doar nu te joci cu privilegiile pe care şi le-au votat politicienii. Măsurile propuse în proiectul de lege au ca scop, potrivit expunerii de motive, „o colectare mai eficientă a impozitelor la bugetul de stat și eliminarea operațiunilor comerciale nefiscalizate de autovehicule second-hand achiziționate în spațiul intracomunitar și revândute în România”. Şi Guvernul pregătise o lovitură pentru samsarii de mașini, însă a renunțat. Aceasta era inclusă printre modificările aduse de curând Codului Fiscal și adoptate miercuri, 8 noiembrie, printr-o Ordonanță de Urgență. Este vorba despre un impozit de 10% din veniturile obținute de cei care vindeau mai mult de trei mașini în decursul unui an. Această prevedere a fost retrasă.

O altă taxă – Taxa de poluare

Ministerul Mediului se pregăteşte noua formă a taxei de poluare. Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) va realiza un inventar al emisiilor de CO2 generate de autovehiculele înmatriculate în anul 2017, raportat la parcul auto existent la 31 decembrie 2016, iar Grupul de lucru constituit la nivelul Ministerului Mediului va face o evaluare a impactului asupra mediului. În grupul de lucru constituit la nivelul Ministerului Mediului pentru stabilirea taxei auto, au fost identificate două variante de aplicare a acesteia: fie taxarea o singură dată pe toată durata de viaţă a autovehiculului, fie o dată pe an, în funcţie de nivelul de poluare pentru tipul respectiv de autovehicul.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus