Avem o clasă politică coruptă! Cum scăpăm de ea?

Recentul bilanț prezentat de șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura-Codruța Kovesi este devastator în ceea ce privește imaginea clasei politice din România.

Potrivit acestuia, în anul 2015 au fost trimiși în judecată de 5 ori mai mulți miniștri și parlamentari decât în 2013 : un prim ministru, 5 miniștri, 16 deputați și 5 senatori. Este cel mai mare număr de demnitari investigați de DNA într-un an.Peste 100 de primari și președinți de consilii județene au fost trimiși în judecată.Practic, o treime din președinții consiliilor județene din România sunt trimiși în prezent în judecată.

Aceasta e realitatea: avem cel mai corupt Parlament din lume - peste 100 de parlamentari fiind dovediți deja ca fiind corupți, avem și o clasă politică compromisă prin postura penală a multora dintre exponenții ei.

Cu alte cuvinte, bazându-ne și pe datele furnizate în bilanțul D.N.A., partidele noastre sunt percepute a fi veritabile pepiniere de corupți și infractori. Și percepția nu e deloc departe de realitate. Aproape nu e zi în care un om politic să nu fie pus sub acuzare de către instituțiile de urmărire penală pentru fapte de corupție, de trafic de influență, de abuz de putere, de delapidare fonduri europene sau guvernamentale, de cheltuire nesăbuită a banului public etc.

Iată că D.N.A.-ul calcă Botoșaniul din ce în ce mai des, adunând probe pentru a-i dovedi pe câțiva mari corupți de sub umbrela protectoare a partidelor. Și rezultatele acestor acțiuni încep să se contureze.

De un lucru însă să fim siguri: într-un județ precum al nostru, golit de populație (fiindcă mai bine de un sfert dintre botoșăneni au luat calea pribegiei pe meleaguri străine) jecmănit și ținut în sărăcie de cei care l-au condus, incompetenți sau răuvoitori, clasa politică locală este solidară în fața pericolului D.N.A., atât cât acesta există, și se apără prin mijloace neortodoxe! De aceea și anchetele respectivei instituții merg mai greu la Botoșani. Nu vă uitați la politicienii noștri care fac circ prin mass-media, acuzându-se între ei de te miri ce! O adevărată încregătură transpartinică îi leagă! Mulți dintre ei fac afaceri împreună, cu paravan. De mai bine de două decenii, această clasă politică coruptă este stăpâna județului. Ea gestionează cele mai importante posturi din administrație, din instituțiile deconcentrate, de la societățile publice și sprijină în mediul privat firmele clientelare. Faptul că oameni politici compromiși aspiră în continuare la funcții în administrație sau în Parlament chiar și atunci când fac obiectul unor anchete ale procurorilor, arată că respectivilor nu e frică de organele de control, că se bazează pe sprijinul unor „sfinți”- cum se mai spune în popor.

Să nu uităm că această clasă politică s-a format, a primit legitimitate și a rezistat prin votul cetățenilor, a acelor oameni care s-au dus conștiincioși și au votat ceea ce li s-a oferit pe listele de partid. Tot prin vot ar putea fi desființată! Cum? Dând vot de încredere independenților! Din păcate însă, deocamdată această alternativă nu e încă viabilă în societatea românească. Nici electoratul nostru nu e educat și pregătit pentru această schimbare de atitudine.

Sondajele de opinie spun că 75% dintre români au păreri depreciative față de partidele din România și că doar în jur de 50% dintre cei cu drept de vot și-l vor exercita la alegerile din acest an.

Cu toată această stare de spirit, la alegerile care bat la ușă vom merge din nou să votăm liste de partid. Vom descoperi în conținutul lor și nume compromise sau asupra cărora planează suspiciuni. Vom vedea că nu vom avea de unde alege și în final vom pune ștampila pe o listă, cu năduful că vom da legitimitate pentru încă 4 ani unor exponenți ai castei care trage societatea românească în jos.

Cum să scăpăm de această clasă politică?

Vasile TIMOFCIUC 

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus